Unutrašnja rasveta je glavni aspekt dizajna enterijera. Rasveta predstavlja najlakši način manipulacije atmosferom vašeg doma. Dizajn rasvete nije isti za svaku prostoriju, ono što odgovara dnevnoj sobi neće obavezno odgovarati kuhinji ili spavaćoj sobi. Rasveta mora biti odraz funkcije svakog prostora.

Kao ni jedna druga sfera dizajna enterijera, rasveta se stalno menja i unapređuje. Jedan od razloga ovih promena je svakako tehnologija. Kada god proizvođači ponude nešto novo, vlasnici stanova i kuća to žele imati. Ukusi se takođe stalno menjaju sa svakom novom generacijom. To je razlog što u ponudi imamo vintage rasvetu, Art Deco, Mid-century Modern i tako dalje.

Ova godina definitivno ne donosi radikalne promene ali donosi nekoliko trendova za koje mislimo da treba da obratite pažnju ako ste u potrazi za novom rasvetom za vaš dom.

Trend #1. Meko zlato je novi popularni finiš

U zadnje vreme meke boje postaju trend u uređenju enterijera. Vlasnici stanova su se zaljubili u boje kao što su siva ili sivo-bež.

Meka zlatna definitivno spada u taj spektar mekih boja koje savršeno odgovaraju moderno uređenim enterijerima. Ova boja je nešto između četkano srebrne i četkano zlatne. Ona pozajmljuje meki mat finiš karakterističan za ove dve boje ali donosi i toplinu i mekoću zlatne boje. Ove karakteristike omogućuju savršeno uklapanje u skoro svaki dizajn enterijera, od modernog do farmhouse-a.

Kako da implementirate ovaj trend?

Rasveta u meko zlatnoj boji dolazi u različitim oblicima. Ako ste u potrazi za lusterom ili visilicom, odaberite modele koji akcentuju zlatnu boju. Možete potražiti i modele koji ovu aktelnu boju kombinuju sa sivom ili mat srebrnom.

Iskoristite ovu boju da privučete pažnju na određene delove vašeg dnevnog boravka. Odlična ideja je lampa za čitanje u meko zlatnoj boji koja osvetljava vašu fotelju za čitanje ili policu sa knjigama.

Zaključak koji se nameće je da će u 2021. godini rasveta u toplo zlatnim tonovima pobediti u trci sa sjajno zlatnom bojom koju donosi mesing, jer vas ova druga neretko podseća na kuće vaših baka.

Meko zlatna je tu i verujemo da će se ovaj trend zadržati još neko vreme.

Trend #2. Povratak retro i industrial formi ali u nešto prefinjenijem obliku

Industrial je uvek bio nekako rustičan, neutralnih boja i akcenat je bio na metalu. U 2021. se industrial vraća na velika vrata ali u nešto drugačijoj formi koja se razlikuje od one na koju smo navikli kada je tradicionalni industrijski stil u pitanju.

Dizajneri širom sveta ovu inkarnaciju nazivaju ‘’Unapređeni industrijski stil’’ ili ‘’Modern Retro’’.

Rasveta ovog stila više ne podseća samo na rešenja rasvete za skladišta i fabrike već donosi prefinjeniji izgled dostupan u novim bojama i sa novim dizajnerskim rešenjima.

Krenite u kupovinu i otkrićete da rasveta u industrijskom stilu sada izgleda sofisticiranije i sa svojim dizajnom više nego ikada predstavlja prava mala umetnička dela.

Ako do sada niste bili sigurni da bi se industrijski stil uklopio u vaš enterijer zbog svoje sirovosti, onda ovaj najnoviji trend može biti rešenje koje zavređuje vašu pažnju.

Modern Retro Wall Lamp

Kako da implementirate ovaj trend?

Iskoristite ovaj stil da malo razdrmate atmosferu u vašem domu. Rasvetu u modern retro stilu ćete najlakše uklopiti u vašu kuhinju ili trpezariju. Zbog gore navedenih karakteristika, nećete pogrešiti ako se  odlučite za zidnu lampu u ovom stilu, koja može zameniti umetničko delo na vašem zidu ili za stonu lampu, koja će momentalno postati centralna tačka svakog prostora.

Ne morate se više plašiti industrijskog stila kao nečeg robusnog i nedovršenog što odgovara isključivo ljubiteljima retro punk-a. Ovako osavremljen, industrijski retro modern pravac se lako uklapa u sva moderna rešenja za uređenje enterijera.

Trend #3. Mid-Century Modern i Art Deco su opet tu

Zadnjih godina, Mid-Century Modern i Art Deco su bili dominantni stilovi u uređenju enterijera. Međutim, iz nekog razloga, rasveta nije pratila ove trendove i sada je pravo vreme da se to promeni. Jednostavno je bilo teško pronaći rasvetu koja bi se uklopila u ove nostalgične stilove.

Kao što smo već rekli, to srećom nije više slučaj. Prvo što nam padne na pamet kada pomislimo na Mid-Century Modern su Sputnik lusteri u svoj svojoj raskoši. Oba stila su dominirala uređenjem enterijera negde od 1920. do 1970. godine. Oba stila karakterišu čiste linije i savršen balans između forme i umetnosti.

Art Deco rasveta se fokusira na oštre linije i na atraktivni geometrijki dizajn. Sa druge strane, Mid-Century Modern je neprikosnoven kada su u pitanju prirodni oblici koji kombinuju funkcionalnost i estetiku.

Sputnik 1

Kako da implementirate ovaj trend?

Ako je Art Deco vaš izbor, svaki komad rasvete transformisaće vaš dom u pravu malu umetničku galeriju i u tom smislu pun pogodak je ako se opredelite za luster ili visilicu zbog njihove snažne geometrijske forme. Sa druge strane, Mid-Century Modern je bolji izbor ako očekujete od rasvete da bude zabavna i da poziva na opuštenost i uživanje.

Trend #4. Minimalizam i čistije forme

Moderno uređeni enterijeri su pre svega bazirani na čistim linijama. Bilo da je u pitanju moderan kauč, kuhinja ili rasveta, nepotrebni detalji i ornamentacija nisu poželjni.

Staromodna rasveta se uvek povezuje sa kompleksnim metalnim oblicima. Međutim, u modernim domovima, takav dizajn se teško uklapa u ostatak enterijera. Iz tog razloga, savremena rasveta je lišena svih nepotrebnih detalja ali i dalje zadržava visoku estetsku vrednost zahvaljujući pre svega izboru kvalitetnih materijala i boja. Lišena ekstravagantnih detalja, savremena rasveta ima pojednostavljenu geometrijsku formu i u izboru boja koje se lako uklapaju sa ostalim detaljima u vašem domu.

Minimalistic Floor Lamp

Kako da implementirate ovaj trend?

Zbog svojih atributa, rasveta minimalističkog stila lako nalazi svoje mesto u svakoj prostoriji. Kao statement komadi, najbolje će izgledati u formi lustera ili visilice u vašoj dnevnoj ili spavaćoj sobi. Zbog svoje jednostavne forme, ovakva rasveta najbolje će doći do izražaja ako je ne preopteretite rasvetnim telima drugih stilova u istoj prostoriji i tako joj date priliku da zasija u svom najboljem svetlu.

Trend #5. Veće je bolje

U nekim prostorijama, mnogi od nas žele videti rasvetu velikih dimenzija koja ima moć da momentalno kreira ‘’wow’’ efekat i tako skrene pažnju svakoga ko se nađe u prostoriji.

Ipak, takva rasveta osim po veličini, izdvaja se od obične dosadne rasvete po svom atraktivnom dizajnu i kao takva postaje fokalna tačka gde god da je postavite.

Large Pendant Light 2
Large Pendant Light

Kako da implementirate ovaj trend?

Ovakvu rasvetu, najbolje u formi lustera ili visilice, postavite iznad trpezarijskog stola, iznad kuhinjskog ostrva ili u hodniku ako ste srećnik koji ima hodnik velikih dimenzija i adekvatne visine.

Ukombinujte je sa ostatkom rasvete manjih dimenzija za savršen i izbalansiran izgled vaših omiljenih prostorija.

Trend #6. Eco Mix

Težnja da se priroda unese u naše domove prisutna je generacijama. Ideja o povezivanju unutrašnjeg prostora sa prirodom i spoljnim svetom i unošenju prirodnih materijala kao što su kamen, drvo, pamuk, pa i koža, nije nova i oduvek je predstavljala poželjan dodatak u svakom enterijeru. U suprotnom, naši domovi su u velikom riziku da izgledaju hladno, sterilno i nepristupačno.

Posebno ako se uzme u obzir činjenica da smo zbog pandemije provodili vreme zatvoreni u kuće više nego ikada, Eco Mix trend je zaživeo kao logična posledica.

Eco Mix trend donosi ove materijale u proces izrade rasvetnih tela. Bilo da su to abažuri od pamučnih materijala na stonoj lampi, vislici ili lusteru, izrađeni od drveta sa minimalnom upotrebom drugih materijala, verujemo da svako može naći ponešto po svom ukusu i tako doprineti toplijoj atmosferi svog doma.

Eco Mix

Kako da implementirate ovaj trend?

Obzirom da u ovom tekstu govorimo o rasveti, ovaj trend najbolje ćete uklopiti ako je vaš životni prostor već ispunjen prirodnim materijalima u toplim tonovima. Eco Mix trend se savršeno uklapa u skandinavski stil uređenja enterijera i predstavlja njegov neizostavan deo. Uklopiće se i u tradicionalno uređenu kuhinju, gde je tada dovoljna visilica ili dve iznad ostrva, ali i u kupatilu u toplijim zemljanim tonovima.

Pratite svoj stil!

Nema mesta pritisku kada je u pitanju izbor stila rasvete za vaš dom. Najbolji stil je uvek onaj koji ćete voleti i koji se najbolje uklapa u vaš životni prostor i koji prati vaše navike.

Ovaj tekst je napisan sa težnjom da vam damo uvid u najnovije trendove u slučaju da u ovoj godini renovirate vaš dom ili se useljavate u novi.

Isto tako, možda samo želite promeniti rasvetu i tako osvežiti prostor.

U našoj online prodavnici možete naći izbor rasvete koji odgovara raznim stilovima.

Napravili smo izbor koji nema za cilj da po svaku cenu prati trendove koji se ionako stalno menjaju, već da predstavlja selekciju rasvetnih tela koja imaju bezvremeni karakter ne gubeći na aktuelnosti. Ona je šik, elegantna i hrabra, donosi moderan duh i novi estetski izraz u vaše enterijere.

Izdvajamo iz naše ponude

Kompletnu ponudu rasvete našeg brenda Credenza Luminaires možete pogledati ovde.