Dobro došli na CREDENZA online!

Akcentno osvetljenje

Akcentna Rasveta Main Blog

Kao što smo već objasnili u prethodnim tekstovima ambijentalnog osvetljenja, akcentno svetlo je treći nivo osvetljavanja prostorije. Služi za isticanje detalja prostorije, naglašavanja određenih atributa ili elemenata kućnog dekora i nameštaja.

Nećete pogrešiti ako ga zovete i dekorativnim svetlom, jer ono zapravo predstavlja dekor sam po sebi, subjekt i deo same prostorije.

Akcentna svetla mogu biti različita rasvetna tela koja služe za isticanje određenih detalja. U daljem tekstu ćemo se pozabaviti upravo ovim vrstama, kako bi vam jasnije dočarali šta je akcentno svetlo i kako se pozicionira u prostoru.

Najjednostavnija podela akcentnog svetla je po njegovoj poziciji, a unutar te podele se razlikuju vrste rasvetnih tela koja se koriste za tu poziciju i namenu.

  • Stropna akcentna rasveta
  • Ugradna akcentna rasveta
  • Zidna akcentna rasveta
  • Podna akcentna rasveta
  • Stona akcentna rasveta

Stropna akcentna rasveta

Akcentna Rasveta 1 Blog

Akcentna svetla koja se instaliraju na plafonske elemente, kao što su reflektori ili šinska rasveta, predstavljaju stropna akcentna svetla.

Njihovo pozicioniranje na delove plafona je veoma važno kako bi vršile potrebnu ulogu. Naglašavanje detalja prostorije, kao što su ivične komode sa kućnim dekorom, vazama ili knjigama se radi upravo ovakvom vrstom rasvete.

Pokretne glave lampi šinskih ili reflektnih svetala u velikome olakšavaju akcentovanje određenih predmeta ili komada nameštaja u prostoriji.

Akcentna Rasveta 2 Blog

Još jedna vrsta stropnih akcentnih svetala su visilice, koje se postavljaju pojedinačne ili u nizu, kako bi naglasile ivice koridora ili ulaznih predsoblja vašeg doma.

Ovakva vrsta rasvete se koristi i kao radno osvetljenje ako se pozicionira na delove prostorije koja služi za određenu aktivnost. Ako to nije slučaj, njena namena je isključivo akcentna ili dekorativna.

Stropna akcentna svetla su i trakasta svetla, koja se najčešće koriste po ivicama spuštenih plafona ili za isticanje određenih plafonskih elemenata kao što su rozete, ukrasi ili umetničke slike.

Ugradna akcentna rasveta

Popularnost ugradne rasvete poslednjih decenija sve više raste zbog mogućnosti njene višenamenske upotrebe, kao i dekorisanja gotovo svake prostorije u kućnom i radnom enterijeru.

Ugradna akcentna rasveta može biti halogenska, LED ili trakasta rasveta. Sve tri vrste rasvetnih tela se ugrađuju u različite elemente, kao što su kuhinjski elementi, vitrine, police za knjige ili spušteni plafoni. Sve popularnija je i trakasta rasveta koja se postavlja u podove, o kojoj ćemo govoriti nešto kasnije.

Kako bi ste odabrali odgovarajuća ugradna rasvetna tela za određenu namenu, morate poznavati karakteristike svake od njih. Halogenska rasveta se ponaša kao mali reflektor, zbog jačine lumena sijalice i toplotne energije koju proizvodi, LED daje efekat prirodnijeg svetla dok trakasta rasveta daje prigušeno meko svetlo.

Ako niste sigurni kako odabrati pravu vrstu ili kako ih kombinovati, pogledajte primere koje smo prikazali na kraju ovog teksta.

Zidna akcentna rasveta

Kod zidnih akcentnih svetala podela je nešto jednostavnija, jer se uglavnom koriste tkz. piano svetla ili pojedinačni reflektori, kako bi istakli detalje na zidovima ili policama i nameštaju.

Razlikujemo čak i šinsku zidnu rasvetu, koja se postavlja iznad polica sa knjigama, čije su glave lampe pokretne, te se lako usmeravaju ka unutrašnjosti polica za isticanje detalja.

Zidna rasveta se najviše koristi u galerijama i muzejima, pored stropnog akcentnog svetla, sa čime se stvara efekat iluminacije svakog pojedinačnog izloženog predmeta.

Što se tiče trakaste LED zidne rasvete, najčešće se nalaze ugrađene u ivice prostorije, ispod nameštaja i elemenata prostora.

Akcentna Rasveta 6 Blog

Podna akcentna rasveta

Podna rasveta je postala vrlo popularna i često se upotrebljava za osvetljavanje hodnika, reljefnih zidova kućnog enterijera i eksterijera.

Razlikujemo nekoliko vrsta podnih rasvetnih tela koja se upotrebljavaju za postizanje upravo te namene. Trakasta svetla, reflektori i LED pojedinačna svetla, kao i podne lampe i ukrasni elementi sa svetlosnim atributima se najčešće koriste kako bi istakli delove prostorija ili samo uneli dubinu i eleganciju u prostor.

Akcentna Rasveta 7 Blog

Podni reflektori

Akcetna Rasveta 8 Blog

LED pojedinačna rasveta

Akcentna Rasveta 9 Blog

Ukrasna podna rasveta

Trakasta rasvetna tela se postavljaju na stepeništa i hodnike, donje delove nameštaja kako bi stvorile efekat lebdenja u prostoru. LED pojedinačna svetla se ugrađuju u podove, uglavnom bliže zidnim površinama kako bi ih naglasili ili istakli reljefne motive.

Iluminacija podova i zidnih površina unosi posebnu dozu luksuza u ambijent, a kada se kombinuje sa određenom stropnom i stonom rasvetom, dobijate savršeno osvetljen prostor vašeg kućnog ili poslovnog prostora.

Podne ukrasne lampe imaju posebno mesto u svačijem domu. Artistička izrada ovih rasvetnih tela ih pretvara u umetnička dela sama po sebi, te ih i takve unosimo u prostor. One po pravilu imaju slabije osvetljenje i daju blago meko svetlo, posebnu emociju i raspoloženje prostorije.

Stona akcentna rasveta

Kao što smo u prethodnim tekstovima detaljno opisivali namenu i upotrebu stonih lampi, ovde ćemo se osvrnuti samo na njene mogućnosti upotrebe pri akcentnom osvetljenju prostora.

Jedna od glavnih karakteristika stonih lampi je njena portabilnost i lako menjanje ukupne estetike prostora jednostavnim pomeranjem akcentne rasvete sa jednog detalja ili predmeta na drugi.

Stone akcentne lampe se koriste u zidnim nišama, policama ili komodama, kada je potrebno da dodatno osvetlimo neke od prostornih elemenata ili konkretnog dekora i predmeta.

LED stona lampa – Flos, Michael Anastassiades 

LED stona lampa – Moooi, Umut Yamac

Dolaze u raznim oblicima i bojama, kao i veličinama i načinima osvetljavanja. Akcentne stone lampe obično imaju pokretne glave lampe, koje ih čine da se lakše usmeravaju u željenom pravcu i nešto jači lumen sijalice, kako bi se dobio efekat isticanja određenog elementa.

Kako bi ste odredili odgovarajući lumen i temperaturnu boju same sijalice, pročitajte sledeći tekst…

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

News
Letter

Vesti o novim proizvodima, trendovima i specijalnim popustima direktno u vašem inbox-u!