Ko su Grandmilenijalci?

Pripadnici generacije  Grandmillennials se razlikuju od ostalih generacija po mnogo čemu pa tako i po sklonostima kada je u pitanju dizajniranje životnog prostora.

Kao što objašnjava Emma Bazilian koja je i izmislila termin, Grandmillennials spadaju u starosnu grupu u rasponu od srednjih 20tih do kasnih 30tih godina i “imaju afinitete prema dizajn trendovima koje pripadnici mejnstrim kulture smatraju staromodnim i prenatrpanim detaljima kao što su  printovi na mebl štofovima, vezeni materijali i bogati nabori.

Da li je ovo priča o starom i prevaziđenom nameštaju?

Ne baš. Iako neki ovaj stil još zovu “Granny-chic“ jer podseća na upotrebu nameštaja naših baka, Grandmillennial stil je mnogo više od toga. Stari klasični nameštaj je samo jedan element ovog stila i on je neizostavno kombinovan sa  modernim pokućstvom. Za razliku od ultra modernih enterijera, u prostorima uređenim u ovom stilu možemo videti cvetne zavese, stari porcelan i kitnjaste fotelje. Zahvaljujući veštom kombinovanju sa modernim detaljima, ovi prostori ne izgledaju napadno i zastarelo već sveže i cool.

Možda vam stari nameštaj i svež i cool izgled ne idu zajedno u istoj rečenici ali ćemo pokušati da vas demantujemo sa nekoliko primera ovako uređenih prostora.

Starom nameštaju koji još uvek volite je, zahvaljujući umešnom kombinovanju, udahnut novi život prilagođen uživanju pripadnika generacije koji vole stari nameštaj ali se ne odriču udobnosti modernog života.

Dok budete pregledali fotografije koje smo pripremili za vas uvidećete još jednu činjenicu. Nije svaki stari nameštaj pogodan za opremanje vašeg doma u ovom stilu. Pogodan nameštaj za ovu namenu je pre svega očuvan, interesantnog dizajna i mora da ostavlja utisak da je nekada skupo plaćen.

Noćni stolić od ogledala i zidna dekoracija u istom stilu kao balans klasičnoj lampi i starinskoj posteljini.

Retro boje vaza na stolu kao protivteža savremenom konzolnom stolu sa zlatnim akcentima.

U prostoriji u kojoj dominira stari nameštaj i zidovi u klasičnom stilu samo uramljene fotografije i moderni televizor na zidu nagoveštavaju da je vlasnik pripadnik Millennial generacije.

5 saveta kako da uspešno implementirate ovaj stil

Savet #1. Tapete sa floralnim motivima

Prekrijte zidove tapetama sa floral printom. Ova godina obeležava njihov veliki povratak i u kombinaciji sa svetlim nameštajem uneće dozu šarma u svaki prostor.

Foto tapeta sa krupnim cvetnim dezenom, moderna sofa i puno mesinga savršen su dokaz da Grandmillennial stil ne znači ništa staromodno.

Savet #2. Mebl u zanimljivim dezenima

Kompleksni dezeni na vašim mebl štofovima su odličan izbor za presvlačenje sofe ili fotelja u vašem dnevnom boravku. Osim dezeniranih, u obzir dolaze i jednobojni materijali u jarkim bojama. Izbegavajte zagasite i tamne tonove kao što je tamno braon ako niste u mogućnosti da ih izbalansirate sa delovima nameštaju u svetlijim bojama. 

Floral print na tapetama, animal i karo na foteljama, zlatni detalji i ciklama jastučići zvuči neuklopivo. Ipak, na ovoj fotografiji, prostor izgleda sveže, elegantno i sofisticirano zahvaljujući savršeno odrađenom dizajnerskom poslu.

Savet #3. Oslobodite se viška nameštaja

Ništa ne izgleda toliko loše kao kad uđete u kuću ili stan koji su pretrpani nameštajem. Ako je stan uređen u Grandmillennial stilu, sa cvetnim tapetama i tapaciranim nameštajem u raznim dezenima, situacija postaje još gora i prostor će sasvim sigurno delovati prenatrpano i neukusno. Izbacite sve što je suvišno i zadržite samo najbolje komade koje ćete mnogo lakše iskombinovati i dobićete prostor koji diše i koji deluje uredno.

Primer rasterećenog prostora u kojem svaki elemenat ima funkciju i gde su različiti dezeni uklopljeni na način da kreiraju savršen balans.

Savet #4. Dodaj svežinu (bukvalno)

Nemate hrabrosti da ispratite trend lepljenjem florlnih tapeta? Nikakav problem, u Grandmillennial stil se uklapaju i elegantni jednobojni zidovi ukrašeni štukaturama a cveće neka se nađe u saksijama i vazama. Želite i jedno i drugo? Može i tako. Što više cveća to bolje!

Savet #5. Detalji od mesinga i drugih metala

Zid ste prekrili tapetama koje prate stil, odabrali ste nameštaj prateći naše savete, ubacili gomilu cveća i onda shvatili da još nešto nedostaje? Zaokružite priču detaljima u boji mesinga! Ako niste ljubitelj zlatne boje, bronza je odlična zamena. Ne volite ni bronzanu? Ubacite metalne detalje u crnoj boji kao što su slavine, saksije, ramovi za slike ili rasveta.

Izdvajamo iz naše ponude