Po svemu sudeći leto se završilo, odjednom, pobeglo je dok smo spavali, a kada smo se probudili, jesen je bila tu, u svoj svojoj lepoti i raskoši.

Hladniji dani, vetar, svetlije sunce i noć koja dolazi brže nego što smo navikli su znakovi promena.

Priroda je to lepo zamislila, sezonski menja omotač i pokazuje svoje novo ruho sa svakim novim godišnjim dobom.

Čovek takođe prati ove ritmove te ga nešto nagoni da presvlači ruho, namešta svoje okruženje u skladu sa prirodom, preslaže ga, obnavlja, a u slučaju jeseni ušuška kako bi obezbedio udobno i prijatno sklonište u nadolazećim hladnim danima.

Bilo da renovirate kuću, menjate samo neke delove nameštaja, osvežavate zidove novim bojama, jesen je idealno vreme za to.

U sledećem tekstu ćemo pokušati prikazati nekoliko načina kako možete vaš dom upakovati prirodnim bojama i materijalima, kako bi ste stvorili udobnu atmosferu za vašu porodicu, prijatelje i slučajne namernike.

  • Boje vaše jeseni
  • Materijali kao udobna tekstura
  • Biljke koje su deo našeg prostora
  • Rasveta kao emocija

Boje vaše jeseni

Svaki prostor je jedinstven po svojim karakteristikama, bilo da je dizajniran na osnovu vaših želja, nasleđen od roditelja i pravljen u njhovom duhu, ili ste naprosto godinama prepravljali i dopunjavali svoj prostor, te je on postao eklektičan i nedostaje mu celina.

Koji god scenario bio u vašem domu, uz vrlo mala ulaganja a sa dobro osmišljenim planom, možete transformisati svoj dom samo uz pomoć adekvatne palete boja određenih detalja, zidova ili komada nameštaja.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na zemljane boje, koje vrlo efektno stvaraju toplinu u domu, što nam je i cilj prilikom dizajniranja svakog prostora.

Osnovna paleta boja koju možete koristiti se sastoji od sledećih nekoliko nijansi, i one će vam biti sasvim dovoljne da dobijete upravo ono što želite:

Važno je napomenuti da svaka od ove boje ima svoje varijacije i sve su dobro došle.

  • Topla bež boja
  • Boja bundeve
  • Žade zelena
  • Zagasito narandžasta
  • Boja rđe
  • Burgundi crvena

Uz ovu paletu uvek možete dodati i tamno zagasito zelenu boju kao i razne vrste braon boja, koje su neizostavne, a pogotovu u komadima nameštaja.

Zidovi u većini domaćinstava su obojeni neutralnim i svetlim bojama, što od straha da se ne pogreši, a što zbog lakšeg uklapanja svega ostalog u celokupni ambijent.

Ovde ne grešimo mnogo. Ako nismo sigurni kako uklopiti velike površine onda je najbolji izbor neutralna boja, koja se kasnije lako može transformisati u nešto smelije ili prikladnije određenom prostoru i njenim detaljima.

U sledećih nekoliko primera možete videti kako je akcentovanje jednog ili nekoliko zidova toplijim bojama učinilo kompletan prostor mnogo pristupačnijim i dovoljnim da sa još nekoliko detalja imate kompletno osveženu prostoriju.

 Akcentni zid 1- foaje

Akcentni zid 2 – spavaća soba

Akcentni zid 3 – dnevni boravak

Ako ipak nemate hrabrosti za tako veliku promenu, uvek možete da se okrenete detaljima zemljanih i jesenjih boja, te na taj način dočarati toplinu svakoj prostoriji. Bilo da su to samo jastučići, drvena komoda iz bakine kuće ili sofa toplih prirodnih boja, vaš dom može biti spreman za udobnu jesen.

Ukras na zidu ili prekrivač na sofi

Rustik komadi nameštaja

Maslinasta sofa i braon radni sto

Materijali kao udobne teksture

Još jedna važna stavka pri uređenju svakog enterijera su materijali koje koristite za detalje i komade nameštaja.

Osnovna tekstura prostora je kompleksna formula i njime se bave dizajneri, te ako za to nemate sredstava ili bi ste ipak voleli da sami okušate svoju kreativnost, materijali vam u mnogome mogu pomoći u tome.

Natur koža, plišane senf boje draperije i razigrani tepih                             

Kao što već pogađate, materijali kojih treba da se pridržavate su vuna, pliš, drvo i razni derivati drveta, kao što je pruće, pluta ili bambus.

Neke prostorije će biti potpune samo ako im dodate plišane teške draperije u divnim, pitomim bojama senfa ili rđe, dok će druge potpuno promeniti izgled sa samo drvenim detaljima na zidu ili komodi pored prozora.

Spavaće sobe su nešto jednostavnije, te ih vuneni debeli prekrivači za krevet odmah čine udobnijima, a još ako se tome dodaju košare u uglu ili drveni abažuri za noćne lampe ili visilice, cilj je postignut.

Nemojte se plašiti različitih materijala u istoj prostoriji, te slobodno kombinujte vunu sa plišem, drvo sa metalom, razne tekstile za ukrasne jastučiće. Tako dajete punoću prostoriji i neophodnu udobnost i razigranost.

Plišana draperija rđa boje

Vuneni prekrivač i končani detalji

Abažur od pruća

Drvene zidne obloge i natur tepih

Biljke koje su deo našeg prostora

Složićete se ako kažemo da ni jedno dekorisanje prostora nije potpuno bez biljaka i cveća. Jesenje biljke čine možda i najvažniji element za dobijanje tog osećaja potpune udobnosti i prijatnosti jedne prostorije.

Bilo da je to kupatilo, kuhinja ili dnevni boravak, ne zaboravite da ga oplemenite biljnim aranžmanima.

Sušeno žito i bundeve  

 Jesenje grane i sečeno drvo

Narandžasto lišće u tonu sa  prekrivačem

Sušene biljke, bundeve i kukuruz su veoma jednostavni za pravljenje impozantnih dekoracija, a tu je i naravno sada već čuvena pampas trava.

Cveće kasne jeseni je uglavnom žuto i narandžasto sitnih cvetova te kao takvo divno komplementira već postavljenim detaljima prostorije.

Iskoristite sve što vam priroda nudi, pre nego što potpuno utihne i započne svoj zimski san.

Sitno jesenje bilje i bundeve

Sušeno žito i bambus

Pampas trava i cica mace

Rasveta kao emocija

Kada su sve boje, teksture i materijali postavljeni u vaš jesenji dom, neizostavna stavka je svakako rasveta.

Emocija prostora se postiže pravilnim odabirom rasvetnih tela određene prostorije, toplotnom nijansom sijalice i adekvatnim abažurima samih lampi, visilica ili lustera.

Kako pravilno rasporediti rasvetu u vašem domu, koja rasvetna tela koristiti za koji deo prostora i na koji način, možete pročitati u našim tekstovima na https://credenza.rs/blog/.

U sledećih nekoliko primera možete videti kako se postiže udobnost prostorije sa adekvatnim akcentnim i dekorativnim osvetljenjem prostorija

Lanterni i samogoreće sveće

Visilice i stone lampe za dnevnu sobu i kuhinju

Stan u postmodernističkom stilu – zidne i stone lampe

Stan uređen kao planinska koliba – kamin, zidne lampe, sveće i visilice ga čine prijatnim i udobnim

Ako vas je ovaj tekst inspirisao i zagolicao vašu uspavanu kreativnost, pa odlučite da krenete u nove dekorativne pohode, pogledajte i ponudu CREDENZA dekoracije i rasvete.

Možda ćete baš kod nas naći upravo ono što vam je potrebno da svoj dom  transformišete na način koji ste oduvek želeli.

Vaša CREDENZA!