Dobro došli na CREDENZA online!

Patricia Urquiola – Urbani zanatlija

„Zanima me nova poetika koja dolazi iz novih tehnologija… bićemo sve više zanatski digitalni proizvođači.” – Patricia Urquiola

Patricia je rođena u gradu Oviedo, Španija 1961. godine ali sada živi i radi u Milanu, Italija. Završila je arhitekturu na madridskom politehničkom fakultetu, a diplomirala je u Milanu u klasi sa Achille Castiglioni 1989. godine.

Naredne dve godine ostaje kao predavač na univerzitetu u Parizu i Milanu, a u isto vreme je zaslužna za stvaranje studija za proizvodni razvoj De Padova, radeći sa Vico Magistretti, direktorom Lissoni Associati dizajn studija.

2001. godine otvara svoj arhitektonski studio i počinje raditi na proizvodnom dizajnu i instalacijama. Njeni radovi su poznati po razigranošću i poetičnošću, ipak pragmatičnom i korisnom izrazu. Proces stvaranja njenih kreacija prolazi često put od preispitivanja, ponovnog izmišljanja i stvaranja novog dela. Efekat koji nastaje je veoma snažan podsticaj iz prošlosti, stvoren da bude koristan današnjem čoveku.

Njen dizajn je čist i jednostavan, stvarajući lepe i unikatne komade.

Koristeći stare zanatske metode a nove tehnologije i materijale, postaje poznata po svojim arhitektonskim projektima kao i proizvodnji nameštaja za najveće svetske proizvođače.

U narednom tekstu ćemo se osvrnuti na bogatu stvaralačku karijeru ove svetski priznate dizajnerke enterijera, delom njenih ikoničnih arhitektonskih kreacija pa sve do najpoznatijih komada nameštaja za koje je dobila brojna priznanja i nagrade za 20 godina njenog rada i uticaja.

Arhitektura i dizajn

Muzej Gioiello u Vićenzi

Muzej Gioiello je jedini u Italiji, a spada u jedne od retkih u svetu koji je posvećen kulturnom nasleđu, estetici i dizajnu nakita i dragulja. Otvoren na 450 kvm u Palladian Bazilici iz 16.v. je projekat Italian Exhibition grupe u saradnji sa Gradskim Većem Vicenza.

Kurator i direktor ovog projekta je Alba Cappellieri, profesor dizajna nakita na politehničkom fakultetu u Milanu, a dizajn enterijera je predvođen dizajnerkom Patricia Urquiola.

Unutrašnjost muzeja se sastoji iz 9 celina, koje je dizajnerka vešto povezala i povela vas na putovanje kroz vreme od preistorijskih vremena do modernog doba, ostavljajući svoj trag u svakoj od ovih prostorija.

Poseban akcenat je na izložbenim panelima i vitrinama, koji po svojoj nesvakidašnjoj estetskoj lepoti i vizuelnom identitetu ističu jednu od najvrednijih eksponata nakita na svetu.

Mandarin Oriental Hotel u Barseloni

Izuzetan hotel kreiran za elitnu klijentelu, smešten je u obnovljenu i elegantnu zgradu iz sredine 20.veka na trgu Passeig de Gracia u centru Barselone.

Hotel se sastoji od 98 soba na 8 spratova, kvalitetnih restorana, bazena I spa centra, terase na vrhu zgrade, kao I ekskluzivnog apartmana od 236 kvm sa pogledom na Barselonu.

Kada ulazite u hotel, prolazite kroz impozantan atrijum sa osvetljenim otvorima na zidovima, koji vas vode u ulazni lobi sa lounge delom izgleda velikog dnevnog boravka.

Ulazni atrijum – Hotel Mandarin Oriental, Barselona

Recepcija je vešto skrivena rezbarenim panelom, kako ne bi ste imali osećaj da vas sada očekuje dugo birokratsko prijavljivanje u hotel, već kratki intermeco za dalji prolaz reljefnim foajeom do ostalih delova hotela.

Restoran Blanc, sa potpisom moćne Patricia-e, ostavlja bez daha sa uramljenim cvetnim metalnim okvirima kroz koje prolaz svetlosti stvara neverovatan efekat na zidovima ovog nagrađenog restorana. Nalazi se na prizemlju hotela I pruža gostima neverovatan doživljaj mediternaske kuhinje I uživanja.

Restoran Blanc – Hotel Mandarin Oriental, Barselona

Većina soba je svedena na čist I precizan dizajn modernih linija, mekih, nežnih belih I krem boja, izuzetno ekskluzivnom apartmanu, gde je dizajnerka u saradnji sa prestižnim kućama B&B, Moroso i Molteni osmislila nameštaj i dekor samo za ovaj hotel.

Ekskluzivni apartman – terasa na 8. spratu, Hotel Mandarin Oriental, Barselona

Izuzetni detalji od Tai Ping svile, pliša, kože, zelene , zlatne i crne palete drveta, vunenih tepiha i Bassano keramike, stvorila je besprekoran miks mediteranske i azijske estetike.

Tu se nalaze I nezaobilazne pamučne zavese, koje su postale simbol ovog hotela.

Soba sa pogledom – Hotel Mandarin Oriental, Barselona

BMW Showroom u Minhenu

BMW Welt je jedna od najposećenijih znamenitosti Minhena i veoma značajna turistička atrakcija vešto projektovana dizajnom poznatog austrijskog arhitekte Coop Himmelb-a.

Ova zgrada je izgrađena pre deceniju i predstavlja upravnu zgradu, muzej i izložbeni salon BMW companije.

Vizuelni identitet izložbenog dela showroom-a, a u okviru reklamne kampanje BMW-ovog novog X7 i X8 modela iz 2019. godine poverena je dizajnerki Patricia Urquiola.

Najveća atrakcija ovog dizajna je zasigurno bila izrada i izgled podova na 344 kvm ovog prostora. Crno-zelena podloga, izrađena najnovijom 3D tehnologijom sa terazzo šarom te organskim linijama koje simuliraju pokret automobila donosi ovom izložbenom prostoru futuristički sofisticirani izgled.

Showroom je oivičen ogromnim metalnim mrežnim zavesama, a lounge deo je upotpunjen sa toplijim zemljanim tonovima sofa, fotelja i tepiha, što mu daje nešto pitomiji izraz u kontrastu sa high-tech materijalima celokupnog prostora.

Inspiracija za ovaj dizajn je nastala iz foto sesije novog M8 Gran Coupe automobila čija neobična boja imitira senzaciju Aurore, polarne svetlosti u refleksiji sa zaleđenim jezerom po kojem se automobil kreće.

Patricia je na jedinstveni način prenela ovu igru u fantastični BMW Welt.

Njen arhitektonski opus je neverovatan i nemoguće ga je staviti u jedan mali blog tekst, te sve što vas zanima o njenim projektima možete pročitati na njenoj web stranici.

Proizvodni dizajn i kolaboracije

Patricia Urquiola je u svojoj dugoj karijeri radila za mnoge luksuzne brendove izrađujući proizvode modernih linija, koristeći zanatske tehnike na novim materijalima. Njen dizajn je poznat po organskim oblicima koji simbolišu prirodne objekte, korisne i lepe, sofisticirane a jednostavne. Simbioze starog i novog rezultira u jednim od najprepoznatljivijih proizvoda ove proslavljene dizajnerke.

Osvrnućemo se samo na neke, nama najimpozantnije kolaboracije velikih svetskih brendova.

Glass Italia

Nekoliko linija rađenih za Glass Italia nam je okupiralo pažnju, a verujemo da će i vama.

  • Shimmer kolekcija:

 

Zaobljeni stakleni stolovi i komode karakterističnog magičnog i eteričnog izgleda čine ovu kolekciju prepoznatljivom. U zavisnosti od ugla posmatranja i poziciju svetlosti, ovi predmeti menjaju nijanse kao rezultat višebojnom završnom sloju staklene površine.

  • Bisel kolekcija:

 

Ova kolekcija izrađena za Glass Italia je karakteristična po stolovima i konzolama različitih visina, napravljenih od petoslojnog višebojnog hromatskog stakla. Staklo je obrađeno glatkim ili mat završnim slojem, te njihovim spajanjem daju neverovatan efekat prelamanja svetlosti.

Flos

Dizajnerkin san je oduvek bio, još od njenih početaka, da jednom sarađuje sa najvećim dizajnerima Flos-a što joj se i obistinilo početkom prošle decenije, kada je uz mentorstvo Achille Castiglioni-a napravila nekoliko kolekcija za ovu poznatu kuću.

 

  • Tatou kolekcija:

 

Ova kolekcija je inspirisana pletenom šemom metalnih vojnih pancira antičkih Japanskih ratnika, koji simbolizuju lakoću, dinamiku i fleksibilnost. Dizajn se zasniva na ponavljanju četiri identične šare, svaka upletenu u drugu, formirajući jedinstvenu polukružnu kupolu.

Tatou kolekcija za Flos

  • Chasen kolekcija:

 

Inspiracija za ovu kolekciju potiče iz drevnog orijentalnog pribora za ceremonijalno ispijanje čaja. Centralno drvo bambusa sečeno na tanke trake je fascinantna metoda obrade ovog drveta koja je industrijalizovana i fabrički dovedena do perfekcije. Hemijskom erozijom se dobija metalna verzija ovog drevnog produkta, gde nakon savijanja i bojenja metalnih traka nastaje rasvetno telo neverovatnog svetlosnog efekta.

 

Chasen kolekcija stonih lampi i visilica – Flos, Patricia Urquiola

Editions Milano - Credenza

Kolekcija Credenza je zanimljiv koncept nastao u Italiji od strane veštih majstora, koristeći metode stare hiljadu godina, a koje se i danas koriste za izrade vitraža u crkvama i katedralama.

Vitražni paneli su instalirani u jednostavne metalne komade nameštaja komode, stolića ili paravana, oslanjajući se na tanke cilindrične nogare, te su na taj način proizveli sofisticirane i elegantne komade, nesvakidašnjih oblika i boja.

Urquiola je radila sa grafičkim dizajnerom Federico Pepe na stvaranju Credenza kolekcije za osnivača Editions Milan Spazio Pontaccio-a i njegov butik u Milan-u.

Maia kolekcija za Kettal

Sportska i elegantna kolekcija baštenskog nameštaja, izrađena od laganih metalnih ramova i visokokvalitetnog, tehnološki unapređenog Porotex pletenog materijala, čini najpoznatiju kreaciju dizajnerske saradnje Patricia i Kettal-a, nagrađenu AD Architecture Design nagradom 2008. godine.

Kombinacija ručno pletenog nautičkog kanapa i tankih nogara od tikovine čine ovu kolekciju visoko kvalitetnom, laganom i izdržljivom, a pored svega sofisticiranom i energičnom.

Kolekcija se sastoji od 4 fotelje, dva taburea, sofe, ljuljaške i barske stolice sa stolom.

Louis Vuitton

Kolekcija Object Nomades renomirane kuće Louis Vuitton je poverena kreacijama brojnih dizajnera u izradi projekata korisnih, inspirativnih i transformativnih proizvoda za svakodnevnu upotrebu.

Patricia je za ovu kolekciju dizajnirala nekoliko proizvoda, a jedan od najpoznatijih je ljuljaška napravljena po inspiraciji ručnih torbi sa velikim karikastim ručkama presvučenih kožom i vunenim pletenim sedalnim delom.

Ljuljaška – LV, Patricia Urquiola  

Pored ljuljaške, tu je Palaver lounge fotelja, rađena po inspiraciji tradicionalne afričke stolice, sklopljive i portabilne. Osnovni dizajn je rađen od drveta, dok su sedalni deo i naslon pleteni od kožnih traka.

Palaver lounge fotelja – LV, Patricia Urquiola

Elegantna kožna torba dolazi u tri različite boje i materijala, žuta, crna i natural braon koža sa pozlaćenim i lanenim detaljima, a sve vešto povezano u aluminijumski ram, koji se transformiše u malu kožnu hoklicu.

Louis Vuitton je kolekciju nazvao i inspiraciju pronašao u urbanim nomadima, što današnji čovek najviše i jeste, te je svaki komad iz ovog projekta omaž praktičnosti i dinamici.

Torba hoklica – LV, Object Nomades  

Overlay Bowl – Object Nomades LV

Ljudi se nikada nisu više kretali, migrirali, menjali karijere, države i kontinente nego i u jednom periodu kroz ljudsku istoriju, što posledično dovodi do mnogih inovacija u polju projektovanja, arhitekture i dizajna koji prati ovaj ritam modernog života.

Uspešnost jednog dizajna se upravo i meri tim kriterijumima, prilagodljivosti, izvodljivosti, primerenosti i dovoljnom inovativnošću, koja nikada neće narušiti kvalitet i izgubiti svoju pravu vrednost u novim nadolazećim milenijumima.

Samo istinski kreatori stvaraju i ostavljaju trag nama u nasleđe, a jedna od tih je zasigurno Patricia Urquila.

 

Hvala na čitanju.

Vaša CREDENZA!

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Opremanje muškog stana

Za većinu ljudi, kada se govori o uređenju životnog prostora za muškarce, prva asocijacija je neuredan prostor pretrpan gomilom otrcanog i rasparenog nameštaja, neispražnjene pepeljare

Pročitaj više >>

News
Letter

Vesti o novim proizvodima, trendovima i specijalnim popustima direktno u vašem inbox-u!