Dobro došli na CREDENZA online!

Primarno osvetljenje prostora

Primarno ili kako se popularno zove ambijentalno osvetljenje je prvo i osnovno svetlo koje će obezbeđivati tonalitet i raspoloženje prostorije za koju se projektuje.

Kako bi smo bolje razumeli šta to podrazumeva, u daljem tekstu ćemo se pozabaviti vrstama ambijentalnog svetla, njegovom namenom i adekvatnim izborom svetlosnih tela koje će ovo svetlo obezbeđivati.

Svaka prostorija u našem domu treba da ima tri nivoa osvetljenja pored prirodnog svetla koje nam dopire od prozora i vrata naših prostora, a to su ambijentalno, radno i dekorativno ili akcentno svetlo.

Ovde ćemo govoriti o ambijentalnom, osnovnom osvetljenju, dok o druga dva nivoa osvetljenja možete čitati na našem blog-u.

Ambijentalno svetlo, kao što sama reč govori je osvetljenje prostorije koje mu daje osnovni ton i obezbeđuje primarni izraz prostora u kojem se nalazi. Najlakše ga možete razumeti kao rasvetno telo koje prvo upalite kada ulazite u neku prostoriju, a to je zasigurno prekidač na vašem zidu.

Važno je napomenuti da ono ne sme biti jako, da ne izaziva blještanje prostorije ili elemenata prostora, već meko svetlo koje se preliva preko cele prostorije i obezbeđuje nesmetano funkcionisanje unutar samog prostora.

Ambijentalna rasveta je podeljena po vrstama rasvetnih tela koja se koriste kako bi se dobilo adekvatno osvetljenje. U nastavku ćemo detaljnije objasniti svaki od njih, kao i koja se vrsta upotrebljava u zavisnosti od namene prostorije u koju se projektuje.

  • Lusteri i plafonjere
  • Zidne lampe
  • Visilice
  • Ugradna rasveta
  • Šinska rasveta

Lusteri i plafonjerke

Kada pomislite na ambijentalno osvetljenje, prvo vam dolaze na um lusteri i plafonjerke, tela koja se nalaze na plafonu i bacaju svetlo na celu prostoriju. Tu niste u krivu, jer zapravo ova rasvetna tela obezbeđuju svetlo u većini prostora koji su nama poznati. Međutim, u zavisnosti od namene same prostorije, tako se određuju i određena rasvetna tela koja će obezbeđivati osvetljenje.

Prema osnovnim projektima za rasvetu svaka prostorija mora imati ambijentalno, osnovno osvetljenje, a u zavisnosti od namene i drugi i treći nivo osvetljenja ako je to potrebno.

Počnimo od početka.

Prva nedoumica vezana za projektovanje osvetljenja vašeg doma je šta je tačna namena prostorije za koju planirate rasvetu.

Kada odredite namenu prostorije, i ako je to dnevni boravak, spavaća soba ili trpezarija, svakako prvo što morate uraditi je izabrati adekvatan luster ili stropno svetlo za vašu prostoriju

Primarna Rasveta 2 Blog

(credit: Pinterest, Plafonjerka)

Luster čini prvi izbor stropnog svetla koji obezbeđuje ambijentalno osvetljenje prostorije, te zbog toga njegove karakteristike treba pažljivo odrediti. One se određuju u zavisnosti od dimenzija sobe, od toga će zavisiti njegova veličina i način osvetljavanja, a nakon čega je potrebno odrediti da li će on biti jedino ambijentalno svetlo prostorije. 

Ukoliko dimenzije vaše prostorije nisu dovoljno velike kako bi ponele ovaj fantastičan komad rasvete, postoje rešenja u obliku plafonjerki kao vrste ambijentalnog svetla, koja neće zauzimati prostor a opet obezbeđivati određenu namenu osvetljenja.

Plafonjerke se pozicioniraju na veoma sličan način kao i lusteri, obraća se pažnja na simetriju, kako bi podjednako osvetljavale prostoriju, samim tim ih može biti i više od jedne. Važna karakteristika plafonjerke je da proizvodi difuzno svetlo, što se postiže mlečnim oblogama same sijalice, sa čime dobijate odgovarajuće meko svetlo prostorije. Kako bi ste odredili adekvatnu jačinu svetla plafonjerke, pročitajte detaljnije tekst o lumenima i kelvinima rasvetnih tela…

Zidne lampe

Zidne lampe predstavljaju još jedan veoma efikasan vid ambijentalnog svetla vaše prostorije. Najčešće se koriste u dnevnim boravcima, spavaćim sobama i kupatilima.

Jedna od najboljih karakteristika ovih vrsta lampi je da mogu biti direktno vezane za vaše primarne prekidače ili da su zasebna rasvetna tela koja se uključuju u utičnice pojedinačno. Ovo vam omogućava da isplanirate precizno osvetljenje vaše prostorije u zavisnosti za koju namenu je koristite.

Tako je za spavaće sobe idealno imati zasebno uključene zidne lampe, ako se one nalaze iznad kreveta, kako bi ste mogli da ih uključujete po potrebi, dok je primarno svetlo u obliku lustera direktno vezano za glavni prekidač rasvete sobe.

U slučaju da imate zidne lampe u kupatilu, što je najčešći slučaj pored ogledala, one se uglavnom uvezuju sa glavnim prekidačem, sa čime dobijate kompletno osvetljen prostor pri samim ulaskom u prostoriju, zajedno sa stropnim svetlom kupatila.

Dnevni boravak, koji je u većini slučaja većih dimenzija, zahteva postavljanje zidnih lampi po ivicama prostorije, koje su uvezane sa lusterom ili plafonjerkama, te ih aktivirate zajedno, što daje kompletno ambijentalno svetlo prostorije.

 (credit: Amazon.com)  

Važno je napomenuti da zidne lampe, kao i stropna ambijentalna rasveta treba da proizvode meko svetlo, koje nema ulogu osvetljavanja detalja i pojedinačnih elemenata u prostoriji, već opšteg osvetljenja. Samim tim je potrebno zadržati mlečne omotače samih sijalica, kako bi taj efekat bio upravo ono što ste želeli.

Visilice

Često se javlja konfuzija pri razlikovanju visilice od lustera, i nismo sigurni šta predstavlja jedno a šta drugo. Kako bi odagnali sve sumnje, napravićemo osnovnu razliku između njih, što će vam u velikome olakšati planiranje kućnog osvetljenja.

Lusteri su po pravilu većih dimenzija, raznolikih oblika, nekada čak i predimenzionirani, u zavisnosti od vaših afiniteta i postavljaju se jedan do nekoliko u prostoriju, ako je prostorija velikih dimenzija. Njihova uloga je pre svega ambijentalna ali isto tako i dekorativna, zbog neverovatnih dizajnerskih rešenja koja se nude u obliku ovih rasvetnih tela.

Visilice su po pravilu manjih dimenzija i nešto skromnijih i jednostavnijih oblika. Postavljaju se na određena mesta, jedna ili više povezanih kako bi osveljavale delove prostorija. Njih možete videti iznad kuhinjskog ostrva nekoliko povezanih, iznad trpezarijskog stola ili u nizu ulaznog koridora.

Visilice takođe daju ambijentalno osvetljenje prostorije, ali samo u slučaju da su karakteristike njihovog abažura adekvatne za takvu vrstu osvetljenja, što je opet, da ponovimo, difuzno meko svetlo, koje se preliva preko elemenata prostorije.

Pri odabiru visilice, važno je obratiti pažnju na vrstu svetla koje proizvodi, te samim tim ćete znati i njenu namenu u vašem prostoru. U slučaju da proizvodi usmereno svetlo ka dole, ona će biti odlična kao akcentno svetlo ili radno svetlo vašeg prostora.

Ugradna rasveta

Najpopularniji vid ugradne rasvete je LED pojedinačna stropna rasveta, koju najčešće viđamo u uređenju enterijera modernih prostorija i radnih prostora.

Pored led stropne rasvete, tu se ubrajaju i trakasta led rasveta kod spuštenih plafona i zidnih niša, kuhinjskih elemenata ili pojedinačnih reflektnih rasvetnih tela.

Ova vrsta ambijentalnog osvetljenja se koristi kod manjih prostora, gde je svaki deo prostora važan te svaki suvišan detalj može pokvariti estetiku. Pošto je ova vrsta rasvete ugrađena ili instalirana već u neku površinu, bilo to plafon, nameštaj ili kuhinjski element, ostavlja dovoljno prostora za ostale elemente.

Ugradna rasveta se nikada ne postavlja pojedinačno, već dolazi u većem broju manjih jedinica, ili u slučaju trakastih tela, većim instalacijama, kako bi obezbedila adekvatno ambijentalno osvetljenje.

Ovakav vid rasvete proizvodi svetlost jačeg lumena, zbog malih dimenzija samih rasvetnih tela, te bi pojedinačan komad dobio ulogu akcentnog svetla.

Ugradna rasveta takođe može biti u različitim bojama, koja joj dodatno obezbeđuju atraktivnost pri ugradnji u prostore.

(credit: Pinterest -Ugradna led stropna rasveta)

(credit: Pinterest – ugradna rasveta na spuštenom plafonu)

Šinska rasveta

Kada razmišljate kako da osvetlite sve delove prostorije sa manjim usmerenim svetlima, ili ako želite kompletno ambijentalno svetlo da obezbedite iz samo jednog rasvetnog tela, šinska rasveta vam u mnogome rešava ove probleme.

Ona je karakteristična po tome što se sastoji iz niza stropnih svetala povezanih na jednu ili više metalnih, plastičnih ili drugih nosača, što je čini linearnom niskom pojedinačnih tela, po pravilu pokretnih glava samih lampi.

Pokretne glave lampi su osnovni trik ovakvog vida ambijentalnog osvetljenja, jer vam omogućava usmeravanje svake od njih u pravcu koji želite da naglasite ili u slučaju da želite isključivo meko svetlo u celoj prostoriji, njihovo okretanje ka plafonu.

Refleksija šinske rasvete usmerene ka plafonu ili ravnim svetlim površinama daje odgovarajuće ambijentalno svetlo. Pojedinačne lampe na njima dolaze sa nešto nižim lumenom sijalica, kako ne bi izazivale nepotrebno blještavilo prostorije, kao i mlečnim oblogama radi dobijanja disperzije potrebne za ambijentalno svetlo.

credit: Pinterest – šinska rasveta otvorenog prostora)  

Primarna Rasveta 10 Blog

(credit: Pinterest – šinska rasveta u galeriji)

Šinska rasveta je idealna za postavljanje u kuhinji, hodnicima ili garderoberima, gde lusteri i plafonjerke zauzimaju nepotreban prostor i ne izvršavaju zadatak na način koji je potreban za ovu vrstu prostorija.

Ova vrsta rasvete može takođe imati ulogu akcentnog svetla, ako se instalira uz zid iznad police sa knjigama ili zida sa izloženim slikarskim delima. Pokretna glava omogućava usmeravanje svetla na umetnička dela i detalje, te se u tom slučaju preporučuje kao sekundarno radno ili akcentno svetlo.

Sada kada ste savladali osnove ambijentalnog osvetljenja prostorija, dozvolite da vam prikažemo neke od idealnih kombinacija svih gore navedenih rasvetnih tela u gotovom proizvodu osvetljene prostorije.

Nadamo se da će vam to pomoći da planirate ili rekonstruišete vaše postojeće osvetljenje u domu.

Primarna Rasveta 11 Blog
Primarna Rasveta 12 Blog
Primarna Rasveta 15 Blog

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sekundarno Osvetljenje Main Blog

Sekundarno osvetljenje prostora

Prilikom projektovanja osvetljenja svakog prostora, bilo to kućni enterijer, radni prostor ili komercijalni objekat, svaka prostorija treba da ima tri nivoa osvetljenja. Pored prirodnog svetla

Pročitaj više >>

Opremanje muškog stana

Za većinu ljudi, kada se govori o uređenju životnog prostora za muškarce, prva asocijacija je neuredan prostor pretrpan gomilom otrcanog i rasparenog nameštaja, neispražnjene pepeljare

Pročitaj više >>

News
Letter

Vesti o novim proizvodima, trendovima i specijalnim popustima direktno u vašem inbox-u!