Dobro došli na CREDENZA online!

Sekundarno osvetljenje prostora

Sekundarno Osvetljenje Main Blog

Prilikom projektovanja osvetljenja svakog prostora, bilo to kućni enterijer, radni prostor ili komercijalni objekat, svaka prostorija treba da ima tri nivoa osvetljenja. Pored prirodnog svetla koje nam dopire kroz prozore i vrata, tu su još i  ambijentalno, radno i dekorativno ili akcentno svetlo.

U prethodnom tekstu smo se osvrnuli na ambijentalno osvetljenje prostora, dok ’emo u sledećem tekstu  više govoriti o radnom i akcentnom osvetljavanju enterijera.

Kako bi pravilno postavili sve slojeve osvetljenja, važno je na prvom mestu odrediti namenu prostorije, kako bi tačno znali šta će se u njoj događati i na osnovu toga pažljivo birati svaki element rasvete. Pogrešan odabir rasvetnih tela i loše projektovanje rasvete enterijera može u mnogome promeniti estetiku prostora i pogoršati njegove atribute. To će pre svega onemogućiti pravilno funkcionisanje osoba koje u njemu borave.

Pozabavimo se radnim osvetljenjem prostora, gde ćemo u daljem tekstu detaljnije objasniti koja rasvetna tela doprinose ovakvom vidu osvetljenja.

Radno osvetljenja prostorije

Kao što i samo ime kaže, radno osvetljenje služi za obavljanje određenih zadataka, osvetljava delove prostora gde se vrši određena aktivnost. U zavisnosti koja aktivnost je u pitanju, možemo birati vrste rasvetnih tela koja će služiti određenoj svrsi.

Kako bi smo to bolje razumeli, navešćemo dva primera planiranja osvetljenja određenog prostora u zavisnosti od njegove namene.

Primer br. 1

Komercijalni prostor za prodaju nakita je odličan primer po kojem se mogu razlikovati svi slojevi osvetljenja. Prilikom projektovanja ovakvog prostora, zbog njene delikatne namene, što znači pre svega izložbeni prostor, prvo se planira postavka akcentnog i radnog svetla, a tek na kraju ambijentalnog, koji će se prelivati preko svih već postavljenih elemenata.

Važno je postaviti osvetljenje za rad zlatarskog majstora, kao najvažniji kutak ovog komercijalnog prostora, i akcentno svetlo na svaki izlog izloženih komada nakita za kupca.

Radno svetlo može da bude stona ili podna lampa, ili se može postaviti stropno usmereno svetlo, kao što je šinska rasveta, koja će osvetljavati specifični deo prostora za rad.

Sekundarno Osvetljenje 2 Blog

Primer br.2

Kuhinjski prostor u našem domu je drugi primer prema kojem možemo lakše razumeti slojeve osvetljavanja prostora. Njegova namena je isključivo radnog karaktera, s toga je važno imati adekvatno radno osvetljenje. U kuhinjskim prostorima se radna rasveta postavlja kao ugradna, u kuhinjske elemente i u obliku stropnog usmerenog osvetljenja. Po potrebi se postavljaju pokretne stone lampe koje omogućavaju rad u određenim uglovima kuhinje.

Retko se u kuhinjske prostore postavlja akcentna rasveta, sem ako to nije unutar staklenih vitrina, kako bi osvetlili neki kuhinjski pribor, ili kao trakasto osvetljenje spuštenih plafona. Ovim zadnjim se unosi nešto mekša prostorna estetika u prilično strogu namenu prostora.

Sada kada smo naveli neke primere osvetljenja radnih prostora, možemo da se pozabavimo vrstama radnih rasvetnih tela, koja omogućavaju postizanje navedenih efekata.

Najčešće korištena radna rasvetna tela su:

  • Stropna rasvetna tela
  • Podne lampe
  • Stone lampe
  • Ugradna rasveta
  • Visilice

Važno je napomenuti da neka od ovih rasvetnih tela mogu poslužiti i kao ambijentalno ili akcentno svetlo, što zavisi od njihovog pozicioniranja i karakteristika samog tela.

Stropna rasvetna tela

Prilikom osvetljavanja prostora za radnu namenu stropnim svetlima, najčešće se koriste šinske rasvete ili usmerena reflektorska rasvetna tela.

Šinska rasveta je veoma praktična jer može imati višestruku namenu, i kao ambijentalno i kao radno svetlo, a zbog svojih pokretnih glava same lampe, može služiti i kao akcentno svetlo za iluminaciju nekih detalja prostora.

Usmerena reflektorska rasveta je pojedinačna usmerena lampa, koja može biti postavljena iznad radnog stola ili druge površine namenjene za rad, čitanje ili obavljanje određene aktivnosti. Može biti skrivena ugradna ili naglašena u obliku reflektora sa pokretnom glavom, plafonjerka ili halogenska. Svaka od njih mora imati karakteristike jačeg lumena sijalice i usmerenog svetlosnog snopa, kako bi osvetljavala određeni deo prostora.

Sekundarno Osvetljenje 4 Blog

Podne lampe

Podne kao i stone lampe imaju jednu veoma korisnu karakteristiku, a to je njihova mobilnost, za razliku od ostalih vidova osvetljavanja prostora.

Pogodne su za već izprojektovane prostore, gde se primeti nedostatak radnog svetla u nekim delovima prostorije ili kao dodatno osvetljenje kako bi se razvila dubina estetike prostora.

Osnovne karakteristike podnih lampi za radno osvetljenje moraju biti njena visina, kako ne bi zaklanjala radni prostor i proizvodila nepotrebne senke. Abažuri su po pravilu nešto tamniji, a svetlo usmereno ka dole nešto jačeg lumena.

Kako bi ste odredili adekvatne karakteristike vaše lampe, možete više pročitati u sledećem tekstu…

Sekundarno Osvetljenje 5 Blog

Stone lampe

Stone radne lampe su najčešće korištena rasvetna tela za osvetljavanje radnih prostora ili delova prostora. Njihova portabilnost i raznovrsna izrada, minimalistički izraz i pokretne baze čine je efikasnijom i više prilagodljivom od bilo kojeg drugog svetla za vaš radni prostor.

Važne karakteristike koje stona lampa mora imati kako bi vršila svoj zadatak je sijalica jačeg lumena, abažur u nivou brade osobe pored koje je postavljena, kao i tamnija, sa gornje strane zatvorena lampa.

Na ovaj način obezbeđujete idealno osvetljenje za vaš radni prostor, izbegavajući nepotrebne senke i ometanje za obavljanje radne aktivnosti.

Sekundarno Osvetljenje 6 Blog

Ugradna rasveta

Ova vrsta rasvete je jednostavna za upotrebu jer može da se poveže na ambijentalno osvetljenje te ga možete uključiti na prekidaču ili može imati poseban regulator po sektorima u prostoru, te na taj način kontrolišete njegovu upotrebu i intenzitet.

Ugradna radna rasveta može biti stropna ili postavljena ispod kabineta i kućnog nameštaja, polica ili vitrina, te njihov snop svetlosti usmeren ka radnoj površini ili delu prostorije potrebnim za određenu aktivnost.

Najpopularniji vid ovakve radne rasvete je LED ugradna pojedinačna rasveta. Ona se postavlja na plafone, u nizu ili kao nekoliko pojedinačnih glava usmerenih iznad određenog radnog dela prostora. Njihova jačina svetla mora biti jačeg lumena kako bi proizvodila dovoljno svetla za rad.

Ako se postavlja u kuhinjske prostore, obično je ugrađena u same kuhinjske elemente ili ormare. Ako je u pitanju npr. radionica ili poslovni prostor, obično se postavljaju ugradni LED paneli, što omogućava jače osvetljenje i temperaturnu boju dnevnog svetla.

Sekundarno Osvetljenje 7 Blog

Visilice

Kako bi smo naglasili deo prostora u kojem se obavlja određena aktivnost, kao što je to trpezarijski sto, najbolje rešenje su visilice.

Njihove karakteristike usmerenog svetla, jednostavnog dizajna, mogućnošću da se postavi više od jedne, daje poseban estetski doživljaj prostora gde se okupljaju prijatelji i porodica.

Ako je u pitanju kuhinjsko ostrvo ili klub sto dnevne sobe, visilica je idealno rešenje radnog svetla koje omogućava iluminaciju tog dela prostora. One mogu da se postave i iznad radnog stola ili kuhinjskih elemenata, u uglu prostorije koja je namenjena za čitanje ili dela dečije sobe određenog za učenje.

Važno je napomenuti da su ovo samo neka od rešenja koja vam omogućavaju pravilno postavljanje radne rasvete u prostor koji dizajnirate. Varijacije i kombinacije su  neograničene, sve dok se poštuju potrebne karakteristike ove vrste rasvete prostora.

Sekundarno Osvetljenje 9 Blog

U nastavku možete pogledati nekoliko primera slojevitog osvetljenja prostora, gde lako možete razlikovati ambijentalno, radno svetlo iznad kuhinjskih ostrva i šporeta, kao i akcentno na policama, vitrinama i komodama dnevnog boravka.

Sekundarno Osvetljenje 1 Blog

(credit: Interdesign 4)

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaza kao kućni dekor

Vaza kao emocija Vaze su posebno cenjeni predmeti u svačijem domu, imaju materijalnu i emotivnu vrednost svojih vlasnika i doma jedne porodice. Prenose se sa

Pročitaj više >>

News
Letter

Vesti o novim proizvodima, trendovima i specijalnim popustima direktno u vašem inbox-u!