Dobro došli na CREDENZA online!

Šta je Lumen, a šta Kelvin i Vat?

Lumen Blog Main

Kada je čovek otkrio električnu energiju krajem 19. veka i pronašao sijalicu kao osnovni element budućeg osvetljavanja svakog prostora na planeti, počinje i večita potreba za njenim usavršavanjem.

Nekada je sijalica bila jednostavna, jedinstvena, proizvodila je samo jednu vrstu svetlosti pod određenom jačinom energije i to je bilo uglavnom sve što smo znali o njoj.

Danas je sijalica nauka sama po sebi, te često ne znamo kako odabrati pravu, adekvatnu za određenu namenu, jer se razlikuju po mnogome.

U daljem tekstu ćemo detaljno objasniti sve što je potrebno znati o izvoru svetlosti i kako ga odabrati, te na kraju i kako ga primeniti za određeni prostor.

Osnovna podela sijalica je po vrsti svetlosti koju proizvodi:

  • Inkadescentna sijalica (žarulja)
  • Halogenska sijalica
  • LED sijalica
  • CFL sijalica (Štedljiva)
  • Fluroscentne sijalica

Inkadescentna sijalica

Sta je lumen 1 Blog

Vrsta sijalice na koju prvo pomislimo kada pomislimo na bilo koju sijalicu. Popularno se u narodu zove i žarulja.

Inkadescentna sijalica je jednostavan uređaj za pretvaranje električne energije u svetlost. Radi na principu zagrevanja volframove niti, koja se u njoj nalazi, do nivoa usijanja, te na taj način proizvodi svetlost i toplotu. Nalazi se u vazdušnom prostoru staklene obloge, kako ne bi došlo do izgaranja niti.

Mane ovakve vrste sijalice su veliko zagrevanje, potrošnja električne energije i relativno kratak vek trajanja. Zagrevanje volframskih niti u sijalici koristi samo 10% energije za isijavanje a 90% za toplotu. Prosečan vek trajanja jedne ovakve sijalice od 100 W je 6 meseci.

Halogenska sijalica

Sta je lumen 2 Blog

Halogenske sijalice stvaraju prijatno meko svetlo bez senki, malih su dimenzija i duži im je vek trajanja od obične inkadescentne sijalice.

Ona je poznata i kao kvarcna halogenska ili volfram halogenska sijalica. Njene niti su napravljene od nodularnog volframa pod pritiskom, zbog čega se i staklo proizvodi od kvarca, radi dugotrajnosti i veće otpornosti na toplotu.

Boja svetlosti koju proizvodi je od 2700K do 3400K, što je nešto toplija nego dnevna svetlost, a jačina svetlosti se kreće od 550 lm pa na više.

Mane ovakve vrste sijalica su energetska efikasnost, jer 30% energije služi za proizvodnju svetlosti dok 70% na infracrveno zračenje što proizvodi veliku toplotu. One mogu biti veoma tople i izazvati opasne opekotine na ljudskoj koži.

Sta je lumen 3 Blog

Halogenska pojedinačna sijalična tela

LED sijalica

Sta je lumen 4 Blog

LED sijalična tela

LED je skraćeni naziv za Light Emitting Diod načina proizvodnje svetlosti ovog aparata. Ovakva sijalica je čvrst poluprovodnik sa velikom energetskom efikasnošću, što se ogleda u maloj potrošnji za proizvodnju iste količine svetlosti kao kod gore pomenutih vrsta sijalica.

Kako bi smo razumeli šta znači snaga i svetlost, temperaturna boja same sijalice, na kraju ovog teksta možete pronaći tabele, koje će vam jasnije objasniti odnose ovih parametara.

LED sijalica ima širok spektar temperaturne boje i mnogo manju energetsku potrošnju, koja se kreće od 2W do 12W. Ovde dolazi i do najveće zabune prilikom odabira LED rasvete, jer LED sijalica od 12W je ekvivalent 100W klasične inkadescentne sijalice.

Njihova karakteristika je da potrošnja električne energije nije linearno vezana za količinu svetlosti koju one proizvode, kao što je to slučaj kod običnih sijalica, te je to čini ekonomičnijom.

Vek trajanja LED sijalice, u zavisnosti od proizvođača, može biti između 15.000 i 50.000 sati, što je u odnosu na običnu sijalicu i do 1000 puta više.

One takođe proizvode vrlo malo toplote, već se sva potrošnja konvertuje u svetlost, te i posle celodnevnog rada može se držati u ruci bez bojazni od opekotina.

CFL sijalica (štedljiva)

CFL je skraćenica od Compact Fluroscent Light, što zapravo znači manja verzija klasične neonske (fluorescentne sijalice).

Nešto naprednija izrada ovih sijalica ih je vrlo brzo učinila popularnom u našim domaćinstvima. Njene prednosti su veća energetska efikasnost, gde jedna CFL sijalica od 22W daje istu količinu svetlosti kao obična sijalica od 100W. Po tome možemo videti da je ušteda i do 4-5 puta veća. Zagrevanje ovakvih sijalica je minimalno, pošto one koriste gas argon za iluminaciju i dve električne diode u bazi, koje usmeravaju elektrone kroz gasnu cev.

Sta je lumen 5 Blog

CFL (štedljiva) sijalična tela

Mane ovog uređaja je nemogućnost usmerenog svetla, te se ne mogu koristiti kao akcentna ili radna svetla, kao i neprirodno belo svetlo, koje nakon duže upotrebe može štetiti vidu. Najčešće se koristi u poljoprivredi za osvetljavanje seoskih agrara, kao što su životinjski obori i štale, fabričke hale i prozivodni pogoni, gde je potrebno jako osvetljenje, a pri tome ekonomično zbog višesatne upotrebe.

CFL sijalice sadrže i olovni gas, te se zbog toga njihova upotreba ne preporučuje u kućnim uslovima, zbog male emisije ovog otrovnog elementa.

Fluorescentna sijalica

Fluorescentna ili neonska rasveta je veoma popularna u industrijskom osvetljenju radnih prostora i fabričkih pogona, zbog svoje ekonomičnosti i dugotrajnosti.

Lako su prepoznatljive kao duge staklene cevi punjene arganom, živom i fosforom, sa obe strane cevi se nalaze elektrode koje sprovode električnu struju u samu cev.

Imaju širok spektar temperaturnih boja, od najtoplijih 2700K do najhladnijih 6500K.

Najčešće korištene su boje dnevne svetlosti od 3500K do 4000K, dok se za industrijske prostore koriste hladno plave boje od 6500K.

Kao što smo već pomenuli kod CFL sijalica, energetska potrošnja je manja 4-5 puta od običnih sijalica, te je to čini mnogo ekonomičnijom.

Loši aspekti ovakvog vrsta osvetljavanja je nemogućnost usmeravanja svetlosnog zraka, te se koriste kao ambijentalna rasveta zbog difuzne iluminacije, kao i opasna emisija olova u okolni prostor pred kraj veka trajanja same sijalice.

Sta je lumen 6 Blog

Lumeni, Vati, Kelvini

Kako smo u tekstu često spominjali ove pojmove, osvrnućemo se i na njihovo značenje kako bi što jasnije objasnili razliku između određenih karakteristika samih sijaličnih tela.

Lumen (jačina svetlosti Lm)

Mnogi mešaju ovu karakteristiku sa Vatima, misleći da Vat označava jačinu svetlosti jedne sijalice. Takav slučaj možemo vezati za obične inkadescentne sijalice, kod kojih je povezanost ove dve karakteristike linearna, što znači da veća energija sijalice (vat) s time proizvodi i jaču svetlost (lumen).

Kod ostalih vrsta sijalica to nije slučaj, te se prilikom kupovine treba obratiti pažnja na količinu lumena, kako bi smo znali koliko svetlosti to sijalično telo proizvodi.

Kako bi razumeli koliko lumena proizvodi određenu količinu svetlosti, sledeća tabela će vam u tome pomoći.

Sta je lumen 7 Blog

Tabelarni prikaz odnosa Lumena i Vata

Vat (energetska potrošnja W)

Osnovna merna jedinica potrošnje električne energije je Vat. Svaki električni uređaj koristi određenu količinu struje za svoje funkcionisanje, tako i svaka vrsta sijalice.

Što je veća količina Vata prikazana na specifikaciji uređaja, više će struje trošiti za optimalnu upotrebu.

Prema tome razlikujemo jačinu sijalice, zapravo količinu struje koju će ona koristiti da bi svetlela. Osnovna nedoumica se javlja upravo kod ove karakteristike, misleći da što je više Vati sijalica, više će svetlosti davati.

Kao što smo već napomenuli, to je slučaj kod običnih, inkadescentnih sijalica, gde je ta povezanost linearna, dok kod ostalih sijaličnih tela to nije slučaj.

Gornja tabela vam označava koja vrsta sijalica troši koliko energije da bi davala određenu količinu svetlosti. Važno je napomenuti da se potrošnja vata odnosi na vremenski period od sat vremena. To znači, ako kupite sijalicu od 100 W, ona će toliko energije trošiti na svakih sat vremena upotrebe.

Kelvin (temperaturna boja K)

Karakteristika temperaturne boje sijaličnog tela se počela primenjivati sa pojavom fluorescentnog osvetljenja, gde smo prvi put mogli birati određenu boju svetlosti sa kojom ćemo osvetljavati određeni prostor.

Kelvin je merna jedinica za određivanje ove karakteristike, te na sledećoj tabeli možete jasnije razumeti koji je to spektar u ponudi gotovo svih sijalica na tržištu, sem običnih, koje još uvek nemaju ceo spektar na raspolaganju.

Pored gore navedenih karakteristika sijalice, na specifikacijama pakovanja svake sijalice možete naći još neke oznake, koje takođe označavaju određene karakteristike sijaličnih tela važne pri odabiru.

Prikaz temperaturne boje sijaličnog tela u Kelvinima

CR Indeks (CRI)

Skraćenica od Color rendering Index ili indeks reprodukcije boje je još jedna karakteristika sijalice. Ona označava koliko određeni svetlosni izvor, osvetljavajući neki predmet, realno prikazuje boju tog predmeta u poređenju sa prirodnim svetlom.

Izražava se veličinama od 1 do 100 i što je indeks veći, time je svetlosni izvor kvalitetniji. Prirodno svetlo sunca ima CR indeks 100.

Važno je napomenuti da CR indeks nije povezan sa temperaturnom bojom svetlosnog izvora, tako da možete imati sijalicu koja emituje 3500K, što je dnevna svetlost, ali da mu je CRI nizak, te neće prikazivati sve boje realistično.

Lux (osvetljenost lx)

Sta je lumen 10 Blog

Lux je merna jedinica za određivanje količine svetlosnog lumena koji osvetljava površinu od 1kvm. U zavisnosti kolika površina se osvetljava, od toga zavisi i lux tog svetlosnog tela.

Kako bi smo jednostavnije shvatili o čemu se tačno radi, uzećemo jednostavan primer. Ako sijalica od 1000lm osvetljava površinu od 1kvm, njen lux će biti 1000, dok ako ta ista sijalica od 1000lm osvetljava površinu od 10kvm, njen lux će se smanjiti na 100.

Ovo je važna karakteristika sijalice, pošto na osnovu toga možete projektovati koliko će vam sijaličnih grla određene sijalice biti potrebno da osvetlite prostoriju određene kvadrature.

Nadamo se da vam je ovaj kratak vodič kroz karakteristike sijalica pomogao kako bi ste se bolje snašli u vašoj sledećoj kupovini sijalice za dom i kako ne bi ste trošili nepotreban novac na sijalice koje ne odgovaraju nameni prostora za koju ih kupujete.

Ono što smo zaboravili da napomenemo, a možda je i važnije od same sijalice, to je kupovina lustera ili lampe za vaš dom. Pre nego što se odlučite za kupovinu sijalice, pregledajte našu ponudu i videćete koliko je osvetljavanje vašeg doma jednostavnije uz nas.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaza kao kućni dekor

Vaza kao emocija Vaze su posebno cenjeni predmeti u svačijem domu, imaju materijalnu i emotivnu vrednost svojih vlasnika i doma jedne porodice. Prenose se sa

Pročitaj više >>

News
Letter

Vesti o novim proizvodima, trendovima i specijalnim popustima direktno u vašem inbox-u!