Dobro došli na CREDENZA online!

Šta znamo o stonim lampama

Sta ynamo o stonim lampama main

Sigurno ćete se složiti ako kažemo da ni jedan prostor nije kompletan bez adekvatne lampe. Kada uređujete svoj životni ili radni prostor, posebnu pažnju treba obratiti na rasvetu, koja joj daje potrebnu dubinu i emociju, koja joj omogućava osvetljenje i funkcionalnost.

Stone lampe su komadi čija funkcija je upravo to, da prikaže emociju prostora u kojoj se nalazi i koju osvetljava.

Često se u projektima za dizajn enterijera, arhitekte i dizajneri marginalno osvrću na rasvetna tela i osvetljenje uopšteno, što dovodi do teških i nepotrebnih prepravki pri završnoj izradi prostora.

Zato je potrebno na vreme osmisliti kako će vaše prostorije biti osvetljene, i u napred odrediti koje rasvetno telo će gde biti pozicionirano i sa kakvim karakteristikama.

Kako bi smo razumeli koju emociju i kakav ambijent daje određena vrsta stone lampe, pozabavićemo se njenim tipovima, načinima osvetljavanja i pozicioniranja u vašem prostoru.

Osnovna podela stonih lampi se pre svega zasniva na njenoj nameni i tako imamo:

  • Noćne lampe
  • Konzolne lampe
  • Radne lampe
  • Akcentne lampe
  • Ukrasne lampe

Noćne lampe

Samo ime ovih stonih lampi nam govori o njenoj nameni. Iako njeno pozicioniranje ne mora nužno značiti da ih morate imati u spavaćim sobama i koristiti isključivo za čitanje, najčešća asocijacija je upravo na noćno svetlo pored kreveta.

Ono što je karakteristično za noćne lampe je da se obično kupuju u paru, ako su namenjene za spavaće sobe ili u slučaju da ih postavljate u dnevni boravak, mogu da se postavljaju kao samostalna jedinica sa jedne strane sofe, pored fotelje ili sa obe strane sofe, u zavisnosti od vašeg afiniteta ili ostalog rasporeda stvari u prostoriji.

SL 1 Blog
SL 1 Blog

Osnovne važne karakteristike noćnih lampi su njihova visina i jačina sijalice ili njegov lumen. Kako bi smo razumeli šta lumen tačno znači, objasnićemo ga na jednostavnom primeru nama već davno poznatih sijalica sa merama jačine energije u Vatima.

Vati (energija W) i lumeni (jačina svetlosti lm) se linerano vežu, u slučaju klasičnih žarulja, što nam govori da u zavisnosti od koliko Vati kupite sijalicu, ona će odašiljati određenu količinu svetlosti u svoju okolinu.

Tako npr. 100 W sijalica daje 1600lm svetlosti, što je duplo jače od sijalice od 60 W, koja daje 800lm svetlosti.

Ako želite više da saznate o karakteristikama sijaličnih tela, pročitajte u sledećem tekstu.

Na osnovu ovih parametara određujete jačinu potrebnu za namenu vaše stone lampe. Noćne lampe, čija je namena uglavnom za čitanje na sofi ili krevetu, potrebno je da daju nešto slabije osvetljenje usmerenog snopa, do maksimalnih 800lm, kako ne biste opterećivali vaše oči pred spavanje. To se postiže stonim lampama koje imaju nešto tamniji abažur otvoren sa donje strane, koji će zapravo osvetljavati knjigu ili vaš računar.

Što se tiče visine noćne lampe, važan kriterijum je da donja linija abažura bude u nivou vaše brade, bilo da ležite u krevetu ili sedite u fotelji u dnevnom boravku.

Na ovaj način omogućavate nesmetano osvetljenje potrebne površine, onemogućavate pojavu nepotrebnih senki ako je lampa niža, ili zaslepljujućeg svetla ako bi lampa bila viša od vašeg lica.

Konzolne lampe

Namena konzolnih lampi, ili kako ih u svetu zovu buffet stone lampe je pre svega kao sekundarno osvetljenje prostorije, pored stropnog i podnog svetla.

Njen naziv nam govori kako se ove stone lampe pozicioniraju u prostoru, na komode, police ili konzolne komade nameštaja kako bi osvetlile delove prostorija do kojih ne dolazi prirodno svetlo, ili primarno stropno svetlo.

U zavisnosti od stila koji negujete ili od načina na koji ste uredili određenu prostoriju, zavisi i stil konzolnih lampi koje ćete uneti u prostor.

One mogu da stoje samostalno, ili dve i više istih ili čak različitih stilova lampi, koje bi po pravilu trebale sadržati sijalice nešto jačeg lumena, kako bi poslužile kao dodatno osvetljenje i neutralisale senke koje se javljaju od primarnog svetla.

Visina i oblici abažura ili dizajna same lampe zavisi od dizajna samog prostora, a neke od osnovnih karakteristika na koje bi ste trebali obratiti pažnju su jačina svetla i boja same sijalice izražena u Kelvinima.

Kelvin označava nijansu svetla sijalice i u mnogome određuje emociju koju lampa pruža. Narandžasta boja broji 2000 K dok plava 10000 K.

Ako želite više da saznate o karakterstika sijaličnih tela možete se informisati ovde.

Prikaz temperaturne boje sijalice u Kelvinima

Dnevni boravak obično treba da sadrži između 1500 i 3000lm dok temperaturna boja treba da se kreće između 2200 – 3000 K.

Sada kada znate sve karakteristike potrebne za vaše konzolne lampe, ostaje da se poigrate samim dizajnom i pustite mašti na volju.

www.credenza.rs vam nudi….

Radne lampe

Same radne lampe su dizajnirane kako bi optimizovale osvetljenje  vaše radne površine i pružile dovoljno svetla za rad, čitanje ili učenje.

Dimenzije radnih lampi se moraju slagati sa dimenzijama radnih površina vašeg stola ili konzole na kojoj se ona nalazi. Baza same lampe ne sme da bude predimenzionirana, kako ne bi zauzimala radni prostor, a njena visina dovoljna kako bi osvetljavala celokupan prostor potreban za rad.

SL 6 Blog

Klasične radne stone lampe sa pokretnom glavom

Radni prostori su osmišljeni kako bi naše intelektualne sposobnosti održali na maksimalnom nivou bez nepotrebnih ometanja, a to se posebno tiče osvetljenja.

Samim time je važno da vaša lampa proizvodi jače svetlo, do nekih 800-1000 lm sa temperaturnom bojom od 4000 – 5000 K. Veći broj Kelvina odaje utisak dnevnog svetla, koje se ispitivanjima pokazalo kao najefikasnije za ljudski mozak u periodu radnog vremena.

Sl 8 Blog

(credit: Pinterest)

.(credit: Pinterest)

Oblici same radne lampe su obično dizajnirani u minimalističkom stilu, kako ni ona sama fizički ne bi ometala rad, iako dizajn uvek dozvoljava iskorake i može uneti nesvakidašnji element u vaš radni prostor.

Kako bi smo razumeli raznolik dizajn samih radnih lampi na tržištu, važno je da razumemo i njenu namenu i pozicioniranje u prostoru.

Prva asocijacija je radni sto vašeg radnog kutka u sobi ili kancelariji, dečijeg radnog stola ili umetničkog ateljea. Međutim, radne lampe se vrlo lako i čak poželjno uklapaju u prostore kao što je kuhinja, bilo da je to na radnoj površini za obradu namirnica ili ako imate otvoreni koncept kuhinje to je zasigurno kuhinjsko ostrvo ili pult koji graniči vašu kuhinju od ostatka prostorije.

Sada kada ste upoznati sa glavnim karakteristikama potrebnim za dobru funkcionalnu radnu lampu, ostaje vam da se pozabavite samim izgledom i materijalima koje bi ste voleli imati u vašem radnom prostoru.

www.credenza.rs vam predlaže…

Akcentne lampe

Životni prostor je sazdan od sitnica koje su brižljivo skupljane godinama i predstavljaju vašu ličnost kao i emociju vaše porodice. Svi detalji koje ste utkali u vaše prostore nalaze se tamo jer su vam važne i kao takve bi trebale biti naglašene i istaknute oku posmatrača.

Akcentne lampe su dizajnirane upravo zbog toga, kako bi naglašavale detalje, boje i oblike, umetnička dela ili ukrase. Originalno su zamišljene kao lampe koje akcentuju slikarska dela u muzejima ili umetničke skulpture u galerijama, i dolaze u obliku zidnih, podnih ili stropnih akcentnih svetala. Međutim u kućnim prostorima, postavljanje ovakvih lampi je nešto komplikovanije i često nepotrebno, te umesto njih se koriste stone akcentne lampe, kako ih u svetu zovu i piano lampe.

SL 10 Blog

IKEA – piano lampa  

SL 11 Blog

Artemide – Globe akcentna lampa

One se mogu pozicinirati na klavir, naravno ako ga posedujete, kako bi osvetlili ovaj impresivan instrument, ili na police da istaknete neku ukrasnu figuru, i kako sadašnji moderni oblici ovakvih lampi dozvoljavaju, čak umetanje predmeta ispod ili unutar akcentne lampe. Na taj način postižete maksimalan efekat i ističete detalje vaše prostorije tananim osvetljenjem uglova polica ili komoda.

Moderne akcentne lampe dolaze uglavnom sa LED svetlom, što ih čini nešto jačim nego obične sijalice, ali svakako je na vama sam izbor, te se uvek možete odlučiti za vintage izgled Edisonovih sijalica ili prigušenih mlečnih sijalica sa temperaturnom bojom od 2200 – 3000 K.

SL 12 Blog

(credit: Pinterest) LED akcentne lampe

Ukrasne lampe

Kada završite projektovanje osvetljenja vašeg doma i kada postavite vaše primarno i sekundarno svetlo u svakoj prostoriji, preostaje vam samo dekorativno, ambijentalno svetlo.

Stone lampe koje nisu dizajnirane kako bi osvetljavale prostorije ili uglove prostorija, već kako bi same po sebi bile dekorativni komad na vašoj polici ili noćnom ormaru su zapravo ukrasne lampe.

Sl 14 Blog
SL 15 Blog

One po pravilu daju veoma slabo svetlo, ponekad manje i od 400 lumena, kako ne bi remetile osvetljenje prostorije. Njihova primarna uloga je dekorativna i u zavisnosti od vaših afiniteta donosi poseban izraz prostoriji.

Bilo da ste izabrali poznatu Lava lampu ili neku himalajsku slanu lampu, neonski natpis ili blago plavičasto svetlo male solarne lampe, vaša soba će poprimiti urban i nesvakidašnji izgled.

Ukrasne lampe dolaze u raznim oblicima, materijalima i bojama. Napajanje ovakvih lampi može biti na struju, kao i sva druga rasvetna tela, baterije i danas sve popularnije USB punjače i solarnu energiju.

Sl 16 Blog
SL 17 Blog

Verujemo da će vas ovo završno dekorisanje najviše obradovati, te vam stoga nudimo nekoliko primera, koji će vam razbuditi maštu za lakši odabir ovih zabavnih stonih lampi.

U slučaju da vas je tekst inspirisao, pogledajte neke stone lampe iz naše ponude, možda je jedna baš vaša…

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Akcentna Rasveta Main Blog

Akcentno osvetljenje

Kao što smo već objasnili u prethodnim tekstovima ambijentalnog osvetljenja, akcentno svetlo je treći nivo osvetljavanja prostorije. Služi za isticanje detalja prostorije, naglašavanja određenih atributa ili

Pročitaj više >>

News
Letter

Vesti o novim proizvodima, trendovima i specijalnim popustima direktno u vašem inbox-u!