Uslovi korišćenja i prodaje

Opšti uslovi korišćenja – CREDENZA Online prodavnica

Opšti uslovi poslovanja CREDENZA Online prodavnice utvrđeni su uslovima kupovine i prodaje proizvoda, koje realizuje CREDENZA d.o.o. SUBOTICA (u daljem tekstu: “Prodavac”). Opšti uslovi poslovanja CREDENZA Online prodavnice detaljnije su utvrđeni po oblastima, kojima možete pristupiti klikom na željenu oblast, a sve u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti potrošača i međunarodnim kodeksom elektronskog poslovanja. Opšti uslovi poslovanja definišu delatnost Online prodavnice, korisnike prava i poslovni odnos između Prodavca i Kupca.

CREDENZA Online prodavnica je informacioni sistem namenjen predstavljanju i prodaji proizvoda Kupcima. Njime upravlja CREDENZA d.o.o. Subotica. Korisnik je osoba koja koristi navedeni sistem (u daljem tekstu: “Kupac” u Online prodavnici).

CREDENZA Online prodavnica omogućava Kupcima korišćenje usluga i sadržaja svoje stranice, a prava i obaveze Prodavca i Kupca su regulisana dole navedenim Uslovima korišćenja.

Uslovi korišćenja se primenjuju na sve sadržaje i usluge stranice www.credenza.rs. Korišćenjem bilo kojeg dela stranice, smatra se da su Kupci upoznati Uslovima korišćenja CREDENZA Online prodavnice, kao i da prihvataju korišćenje sadržaja ove stranice isključivo za ličnu upotrebu i na vlastitu odgovornost.

CREDENZA Online prodavnica može revidirati Uslove korišćenja u bilo kojem trenutku, ažuriranjem ovog dokumenta. Uslovi korišćenja su obavezujući za Kupce, te savetujemo da se redovno posećuju, radi pregleda eventualnih izmena.

Registracija

Kupac prihvata propozicije ovog sajta samim činom registracije. Proces registracije je izuzetno jednostavan i od Kupca zahteva samo osnovne podatke. Prilikom registracije Kupac popunjava formular, a svaki naredni put je dovoljno da se Kupac samo uloguje na svoj nalog. Kao registrovani član, Kupac ima mogućnost da u svako doba podnese zahtev za iščlanjenje, čime će svi podaci o Kupcu podaci biti izbrisani iz naše baze podataka, u roku od 7 dana kada zahtev bude primljen.

Korišćenjem CREDENZA Online prodavnice kao registrovani korisnik, odgovorni ste za sve aktivnosti koje se dešavaju na vašem nalogu i sa vašom lozinkom. 

Vaše podatke koje ste naveli prilikom registracije CREDENZA doo Subotica će koristiti isključivo radi kupoprodaje proizvoda i uspostavljanja poslovnog kontakta i neće ih koristiti u druge svrhe ili ih dostaviti trećim licima.

Sve informacije o procesu registracije – otvaranja naloga kao i uputstvo za njegovo brisanje mozete dobiti na stranici Kako se registrovati.

Proces poručivanja

Sve informacije o procesu kupovine možete dobiti ovde.

Uslovi i načini isporuke

Prodavac se obavezuje da artikle kupljene preko CREDENZA Online prodavnice isporuči Kupcu slanjem robe preko kurirske službe.

Robu kupljenu preko CREDENZA Online prodavnice dostavljamo kurirskom službom Post Express isključivo na teritoriji Republike Srbije bez Kosova i Metohije.

U toku procesa naručivanja artikala, prihvatanjem Uslova koriščenja, smatra se da se Kupac slaže i sa Uslovima isporuke.

Molimo vas da sve Uslove isporuke pažljivo pročitate kako bi se izbegle eventualne nesuglasice.

Rokovi isporuke

Proizvode poručene radnim danima do 12h šaljemo istog dana i dostava se vrši narednog dana. Proizvode poručene radnim danima posle 12h pošta preuzima narednog dana i onda roba stiže kupcu sledeći dan. Proizvode poručene u dane vikenda (od petka posle 12h do ponedeljka u 12h) šaljemo ponedeljkom i dostava se u tom slučaju vrši utorkom. Ako proizvod poručite na državni praznik, pošiljka će biti preuzeta od strane kurirske službe prvog radnog dana nakon praznika a Vama dostavljena narednog dana.

Troškovi isporuke

Troškovi dostave se naplaćuju po važećem cenovniku kurirske službe i zavise od težine pošiljke. Troškovi dostave su prikazani uz prodajnu cenu svakog proizvoda.

Važna napomena

Za kupce koji se odluče da robu plate pouzećem, kurirska služba će pored iznosa otkupnine naplatiti i:

  • poštarinu od 1% u vrednosti otkupnine naznačenoj na paketu, a najmanje 20.00 RSD
  • poštarinu za rukovanje otkupnom pošiljkom u iznosu od 30.00 RSD po važećem cenovniku Pošte Srbije.

Nestandardne pošiljke 

Pojedini proizvodi zbog svojih dimenzija spadaju u nestandardne pošiljke i u tu grupu spadaju proizvodi čije pakovanje prelazi dimenzije 60x50x50cm.

Isto tako, ako Kupac naruči nekoliko proizvoda standardnih dimenzija, prilikom pakovanja proizvoda u jednu pošiljku, ukupne dimenzije paketa mogu biti veće od 60x50x50 cm.

CREDENZA Online prodavnica nastoji da više proizvoda spakuje u jednu pošiljku kako bi troškovi isporuke po težini bili što manji za Kupca.

U gore navedenim slučajevima, po važećem cenovniku Post Expres-a,  naplaćuje se dodatnih 150.00 RSD po pošiljci na sledeće načine:

  • Ako Kupac naručene proizvode plaća karticom, iznos od 150.00 RSD neće biti prikazan na CHECKOUT stranici i neće biti naplaćen sa kartice već Kupac ima obavezu da iznos od 150.00 RSD uvećan za poštarinu za rukovanje sa gotovinom od 30.00 RSD plati kuriru prilikom dostave pošiljke.
  • Ako se kupac odluči da naručene proizvode plati u gotovini prilikom dostave, iznos od 150.00 RSD biće pridodan iznosu otkupnine i ostalim poštanskim troškovima.

Vreme isporuke

Obzirom na radno vreme Kurirske službe, Kupac je dužan da obezbedi preuzimanje proizvoda na navedenoj adresi u vremenskom periodu od 9h – 19h. Ukoliko iz bilo kog razloga Kupac prilikom kreiranja zahteva za kupovinu unese netačne podatke, CREDENZA doo Subotica ne snosi odgovornost za slučaj neisporučivanja proizvoda. Ukoliko je kurir dva (2) puta neuspešno pokušao uručenje, pošiljka se vraća, kupovina se smatra neuspelom i primeniće se pravilo povraćaja eventualno uplaćenih sredstava u roku od 14 dana.

Besplatna isporuka

Neki proizvodi iz naše ponude mogu biti oslobođeni plaćanja troškova dostava i u tom slučaju to će biti jasno navedeno na stranici proizvoda. Isto tako, CREDENZA d.o.o. zadržava pravo da u svrhu promocije s vremena na vreme preuzme na sebe troškove dostave ako vrednost poručenih proizvoda prelazi određeni iznos i o tim promocijama će blagovremeno obavestiti svoje kupce. 

U svakom trenutku svim informacijama vezanim za isporuku možete pristupi i putem direktnog linka koji se nalazi u dnu svake stranice na ovom sajtu.

Načini plaćanja

Potrošač može platiti naručene artikle na sledeće načine:

  • Platnim karticama
  • Pouzećem
  • Plaćanje uplatnicom ili nalogom za prenos direktno na račun Prodavca

Plaćanje platnim karticama

VISA, Maestro, Amex, MasterCard i Dina

Kupac može vrednost artikala uvećanu za troškove isporuke platiti gore navedenim karticama koje podržavaju Internet plaćanja.

Prilikom plaćanja platnim karticama ukupna cena naručenih artikala sa pridodatim troškovima isporuke biće rezervisana na računu kupca i naplaćena u trenutku kada vaša narudžbina bude predata kurirskoj službi a najkasnije nakon što CREDENZA doo Subotica primi potvrdu da je paket sa naručenim ariklima dostavljen kupcu.

Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacija se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije kriptografske tehnologije.

Sigurnost podataka prilikom kupovine, garantuje procesor platnih kartica, Banca Intesa ad Beograd, pa se tako kompletni proces naplate obavlja na stranicama banke.

Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.

Unos i provera podataka isključivo se obavljaju između korisnika kartice i Banca Intesa, a Internet trgovac nema uvid u podatke koji se razmenjuju.

Uputstvo za plaćanje karticom

Na stranici CHECKOUT nakon što ste uneli sve neophodne podatke o adresi za isporuku i nakon što ste se složili sa Uslovima korišćenja,  odaberite Plaćanje karticom kao metodu plaćanja i kliknite na dugme NASTAVI NA PLAĆANJE.

Bićete prebačeni na sigurnu stranicu banke gde trebate uneti podake o kartici i nakon toga kliknite na dugme PLATI.

Ako je sve u redu sa transakcijom bićete vraćeni na naš sajt sa obaveštenjem da je plaćanje uspešno izvršeno i dobićete potvrdu o izvršenom plaćanju na vašu e-mail adresu.

Ukoliko je postojao neki problem sa transakcijom bićete vraćeni na sajt sa obaveštenjem o neuspelom plaćanju, nakon čega možete pokušati ponovo ili izabrati drugi način plaćanja. Svi podaci su zaštićeni i vidljivi.

Izjava o konverziji

Sva plaćanja biće izvršena u lokalnoj valuti Republike Srbije – dinar (RSD).Za informativni prikaz cena u drugim valutama koristi se srednji kurs Narodne Banke Srbije.

Iznos za koji će biti zadužena Vaša platna kartica biće izražen u Vašoj lokalnoj valuti kroz konverziju u istu po kursu koji koriste kartičarske organizacije, a koji nama u trenutku transakcije ne može biti poznat. Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost neznatne razlike od originalne cene navedene na našem sajtu.

Plaćanje pouzećem

Opcija plaćanja pouzećem omogućuje Kupcu da vrednost narudžbine uvečanu za troškove isporuke plati prilikom dostave naručene robe. Plaćanje pouzećem se vrši isključivo u gotovini, kuriru prilikom same isporuke na navedenu adresu. 

Uputstvo

Na stranici CHECKOUT kao način plaćanja odaberite Plaćanje prilikom dostave. Nakon što ste se složili sa Uslovima korišćenja kliknite na dugme NARUČI.

U trenutku kada kupcu stigne potvrda narudžbenice od strane CREDENZA Online prodavice, Kupac preuzima obavezu plaćanja i preuzimanja naručene robe, a CREDENZA Online prodavnica preuzima obavezu slanja naručenog artikla Kupcu, ukoliko je artikal dostupan.

Napomena

Ova opcija je ujedno i najskuplja za kupca jer podrazumeva da Kupac, osim otkupne vrednosti naručenih proizvoda mora da plati i:

        – Troškove isporuke

        – Poštarinu za uplatu otkupnog iznosa po važećem cenovniku Pošte Srbija (30.00 RSD)

        – poštarinu za uslugu novčanog poslovanja u iznosu od 1 % od vrednosti naznačene na pošiljci koja ne može biti manja od 20 RSD.

Plaćanje uplatnicom ili nalogom za prenos direktno na račun Prodavca

Ako se Kupac odluči za ovu opciju, koja će vidno biti istaknuta na stranici CHECKOUT, Kupac se obavezuje da izvrši plaćanje za vrednost naručenih artikala uvećanu za troškove isporuke uplatom na poslovni račun Credenza doo Subotica.

Uputstvo

Na stranici CHECKOUT odaberite opciju Direktna uplata na račun i nakon što ste se složili sa Uslovima korišćenja kliknite na dugme NARUČI.

Broj računa i detaljne instrukcije za plaćanje biće dostavljane Kupcu e-mail porukom nakon završenog procesa naručivanja.

Odabirom ove opcije plaćanja, Kupac se slaže da će naručeni artikli biti otpremljeni iz našeg magacina tek nakon što Prodavac dobije informacuju od banke da su uplaćena sredstva legla na račun.

Plaćanje vršite popunjavanjem uplatnice u pošti ili banci, ili putem Vašeg e-banking naloga.

Rok za plaćanje za ovu opciju je 3 dana. Nakon isteka tog roka, Kupac će dobiti poruku da je narudžbina otkazana i u tom slučaju Kupac, ako želi, može ponovo naručiti željene artikle.

Cene u CREDENZA Online prodavnici

Sve cene su izražene u dinarima (RSD) . Cena isporuke nije u ceni proizvoda i dodaje se na cenu artikla.

CREDENZA doo nije u sistemu PDV-a.

CREDENZA doo Subotica zadržava pravo da za neke artikle ne naplati dostavu, da povremeno organizuje promotivne akcije kada troškovi isporuke padaju u celosti na Prodavca ili da ponudi besplatnu dostavu ako vrednost poručenih artikala u okviru jedne kupovine prelazi određeni iznos. U sva tri slučaja, CREDENZA doo je odgovorna da o tome na jasan i nedvosmislen način obavesti Kupca pre procesa kupovine.

Prodavac zadržava pravo izmene cena bez prethodnog obavešavanja kupaca, ako nije drugačije navedeno (u slučaju akcija i specijalnih popusta). Cene važe u trenutku kreiranja porudžbine i CREDENZA doo Subotica se obavezuje da prihvati svaku cenu koja je bila istaknuta bez obzira da li se cena nakon naručivanja od strane Kupca promenila. Navedene cene važe samo za kupovinu u CREDENZA Online prodavnici.

Opisi proizvoda

CREDENZA doo Subotica nastoji da sve proizvode opiše što je tačnije moguće. Takođe, CREDENZA doo Subotica ne garantuje da su svi navedeni podaci u vezi proizvoda 100% tačni, kompletni, pouzdani i bez grešaka. Ako proizvod koji ste kupili odstupa od podataka koji su navedeni na sajtu možete ga vratiti u nekorišćenom stanju sa kompletnom dokumentacijom koju ste uz njega dobili, a mi ćemo izvršiti refundaciju uplaćenih sredstava.

Pravo na odustajanje od ugovora

Više informacija o pravu potrošača na odustajanje od ugovora za kupovinu možete dobiti na stranici Pravo na odustajanje.

Samoobraznost

Kao profesionalac koji se bavi prodajom robe, CREDENZA doo Subotica sa prodajnim mestom CREDENZA Online prodavnica na sve načine nastoji da detaljno informiše svoje cenjene kupce o svim karakteristikama proizvoda u smislu boje, materijala, dimenzija, tehničkih osobina i njihove upotrebne vrednosti.

Svaki artikl iz našeg asortimana je detaljno pregledan i testiran na kvalitet pre puštanja u prodaju. U ponudi u našoj Online prodavnici je samo roba koja po kvalitetu i funkcionisanju odgovara onome što je uobičajeno kod robe iste vrste i što naši cenjeni kupci očekuju.

Kao prodavac, u skladu sa Zakonom, za nesaobraznost robe ugovoru smo odgovorni 2 godine od dana prelaska rizika na potrošača.

CREDENZA doo Subotica je odgovorna ako do nesaobraznosti dođe zbog pogrešno korištenog pakovanja koje dovede do oštećenja kupljenog artikla u toku transporta naručene robe do adrese Kupca.

Ako se nesaobraznost pojavi u prvih 6 meseci, Kupac ima pravo da zahteva zamenu, odgovarajuće umanjenje cene ili da izjavi da raskida ugovor. Uz saglasnost Kupca, moguće je izvršiti otklanjanje nesaobraznosti popravkom.

Ukoliko se nesaobraznost pojavi u periodu nakon 6 meseci od dana prelaska rizika na kupca, CREDENZA doo Subotica će kupcu ponuditi popravku proizvoda. Ako nakon prve popravke proizvod ne ispunjava svoju prvashodnu funkciju, u roku od 2 godine od dana prelaska rizika na Kupca, Kupac može zahtevati zamenu, umanjenje cene ili raskid ugovora. Uz izričitu saglasnost kupca, artikal može biti ponovo poslat na popravku.  

U svim gore navedenim slučajevima, sve troškove oko transporta nesaobraznih artikala padaju na teret CREDENZA doo Subotica.

Reklamacije

Kupac može u svakom trenutku da izjavi reklamciju radi ostvarivanja svojih prava, zbog pogređno obračunate cene i drugih nedostataka.

CREDENZA doo Subotica kao prodavac vodi evidenciju primljenih reklamacija i svaka prijavljena reklamacija se čuva u evidenciji 2 godine.

U roku od jednog dana, Prodavac će obavestiti kupca da je reklamacija primljena i upoznati ga sa jedinstvenim evidencionim brojem pod kojim je reklamacija zavedena.

U roku od 8 dana od dana prijema reklamacije, prodavac će pisanim ili elektronskim putem obavestiti potrošača o odluci (prihvaćena ili odbijena primedba potrošača u vezi sa saobraznošću artikla) u vezi sa reklamiranim artiklom, kao i o eventualnom načinu rešavanju reklamacije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača (povraćaj novca, odgovarajuće umanjenje cene, zamena ili popravka artikla).

Reklamacija će biti rešena u roku od 15 dana od dana prijema reklamacije. Prodavac će učiniti sve što je u njegovoj moći radi rešavanja sporne situacije, a sve u cilju otklanjanja predmetnih nedostataka.

Žalbe, reklamacije i primedbe potrošači mogu izjaviti:

1. slanjem na e-mail adresu [email protected]
2. pozivanjem 060/339-5959 u periodu od 09-17h svakog radnog dana
3. redovnom poštom na adresu – CREDENZA d.o.o. Subotica, Hrastova 42/11, 24000 Subotica (sa naznakom „CREDENZA Online prodavnica“)

Potrošački prigovori i alternativni načini rešavanja sporova

Potrošač u cilju zaštite svojih prava ima na raspolaganju sledeće mogućnosti:

         – Da se obrati nama i pokuša da u redovnoj reklamacionoj proceduri realizuje svoja prava

         – Da se obrati regionalnom savetovalištu za zaštitu potrošača

         – Da pokuša da koristi neki od načina za vansudsko rešavanje sporova

         – Kao poslednju opcija da potraži sudsku zaštitu svojih prava

Lista tela za vansudsko rešavanje potrošačkog spora kojima se potrošači mogu obratiti nalazi se na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

O uslovima rešavanja reklamacija Kupac se može u svakom trenutku informisati i putem direktnog linka Reklamacije koji se nalazi u dnu svake stranice na ovom sajtu.

Povraćaj sredstava

U slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je prethodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja, CREDENZA Online prodavnica je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC i Maestro metoda plaćanja, što znači da će banka na zahtev prodavca obaviti povraćaj sredstava na račun korisnika kartice.

Politika privatnosti

CREDENZA doo Subotica kao vlasnik CREDENZA Online prodavnice se obavezuje da će čuvati privatnost svih naših kupaca. Prikupljamo samo neophodne, osnovne podatke o kupcima/ korisnicima i podatke neophodne za poslovanje i informisanje korisnika u skladu sa dobrim poslovnim običajima i u cilju pružanja kvalitetne usluge. Dajemo kupcima mogućnost izbora uključujući mogućnost odluke da li žele ili ne da se izbrišu sa mailing lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi podaci o korisnicima/kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla.  Svi zaposleni u CREDENZA doo Subotica i naši poslovni partneri  odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti.

Više informacija o našoj politici privatnosti možete dobiti na stranici Politika Privatnosti.

Politika kolačića

Više informacija o našoj politici kolačića možete dobiti na stranici Politika Kolačića.

Komentari i komunikacija sa posetiocima i kupcima

Posetioci CREDENZA Online prodavnice mogu komentarisati proizvode i slati poruke na e-mail kompaniji CREDENZA doo Subotica koja ima pravo da ne objavi komentare koji su zlonamerni, sadrže nepristojne izjave, šire mržnju i na bilo koji način ugrožavaju prava drugih. Takvi komentari će biti uklonjeni bez predhodnog obaveštenja. Lažno predstavljanje i registracija sa tuđom email adresom nije dozvoljena na CREDENZA Online prodavnici.

Dostupnost sajta

CREDENZA Online prodavnica je dostupna posetiocima 24/7 osim u slučajevima zastoja koji mogu da nastanu usled tehničkih problema ili u slučajevima redovnih ažuriranja sajta. Trudićemo se da ažuriranja sprovodimo u vreme kada je po statistici posećenost sajta najmanja.

Intelektualna svojina

Svi sadržaji prikazani na web adresi credenza.rs kao što su stranice, fotografije proizvoda, logoi, slajdovi, video klipovi, blog članci, opisi proizvoda, ikonice i ostali dizajnerski elementi i softveri predstavljaju intelektualnu svojinu CREDENZA doo Subotica i kao takve se ne mogu reprodukovati i koristiti u komercijalne svrhe bez izričite pismene saglasnosti CREDENZA doo. Sa druge strane, dozvoljeno je deljenje fotografija proizvoda na društvenim mrežama i  slanje vašim prijateljima i u tu svrhu na stranicama proizvoda smo obezbedili SHARE opciju.

Ostalo

Isporučilac zadržava pravo da može menjati ove uslove bez prethodnog obaveštavanja svojih potrošača.

Delimična ili potpuna neprimenjivost ili nezakonitost određene odredbe ovih Uslova korišćenja, neće uticati na punovažnost ostalih odredbi koje ostaju na snazi u celini. Neprimenjiva ili nezakonita odredba će biti zamenjena drugom odgovarajućom odredbom. Saglasni ste da vaša prava i obaveze proistekle iz ovih Uslova korišćenja ne možete preneti na treća lica bez izričitog pismenog odobrenja CREDENZA Doo Subotica.

Svaki potrošač prilikom naručivanja proizvoda može i treba proveriti trenutno važeće Uslove korišćenja i kupovine u CREDENZA Online prodavnici.