Dobro došli na CREDENZA online!

Vaza kao kućni dekor

Vaza kao emocija

Vaze su posebno cenjeni predmeti u svačijem domu, imaju materijalnu i emotivnu vrednost svojih vlasnika i doma jedne porodice. Prenose se sa generacije na generaciju, nekada prelepe i skupocene a nekada ružne i bezvredne, ali uvek tajno čuvane od zaborava. Bilo da ih izlažemo na kredencima i divimo se njihovoj lepoti ili ih skrivamo u škrinjama za neke baš posebne prilike, svaka od njih zauzima posebno mesto u našoj priči.

Ono što je sigurno, ni jedno domaćinstvo ih nema dovoljno, ili ima samo klasične staklene vaze koje se koriste kada se dobije cveće za neku godišnjicu, rođendan ili proslavu.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti vazama kao dekorativnim predmetima, zasebnim malim skulpturama koje vaš dom mogu pretvoriti u male dragocene izložbene galerije.

Podelićemo vaze na tri osnovna dizajna i pokušati dočarati njihovu magiju u vašem prostoru:

 •    Drevna vaza – trag prošlosti
 •    Statement vaza
 •    Umetnička vaza – generacijski izraz

Drevna vaza - trag prošlosti

Poreklo vaze se ne može sa tačnošću odrediti, iako neki istoričari tvrde da su se prve javile davne 3100. g. p. n. e. kada su prenete sa Krita u Egipat kao poklon tadašnjim vladarima.

Upotrebna vrednost ovih predmeta se isključivo ogledala u prenošenju tečnosti, vode, vina ili ulja. Kasnije vaza menja svoju namenu i dobija sve više dekorativnu svrhu.

Kako je vaza menjala svoj oblik kroz istoriju, dobijajući sve raznovrsniji izraz,  možete pročitati u tekstu Revolucija vaze kao kućnog dekora.

 U nastavku možete videti nekoliko primera antičkih vaza koje se mogu savršeno uklopiti u svačiji dom. Ako želite praviti svoju privatnu kolekciju, predlažemo da počnete od drevnih vintage komada.

Iako nisu sve klasične antičke vaze, kao što to nije Murano vaza, akcenat je na njihovom dizajnu i velikim izborom oblika i boja, koje se sa lakoćom uklapaju u današnje enterijere.

 • Holandska plava vaza– Poznate ručno oslikane Holandske vaze su idealne za bukete raznobojnih lala za koje su i osmišljene. Plava boja sa motivima cveća, vetrenjača ili mora odlično se uklapa u svaki dom akcentujući jarke kolorite lala. Može da stoji samostalno na ulaznoj konzoli ili komodi vaše dnevne sobe ili salona. Originalne plave vaze su veoma skupocene i ističu se svojim detaljnim pejzažima, dok su replike mnogo pristupačnije a ne manje efektne.
 • Japanske vaze– Ručno oslikane tradicionalne japanske vaze su komadi koji se vrlo lako uklapaju u moderni ili tradicionalni dom. Zbog svoje skupocene izrade od najfinijeg porculana, retko se odlučujemo za originalne vintage primerke, ali se vrlo lako mogu pronaći kvalitetne replike koje će i te kako obeležiti vaš trpezarijski sto ili noćnu komodu.
 • Murano vaza– Vaza od Murano stakla nikada ne izlazi iz mode, predstavlja luksuz i raskoš na vašem stolu, a cvetnim aranžmanima samo dopunu, jer je sama po sebi dovoljna za izlaganje. Bilo da je kupite pri izletu u Veneciju ili online od preprodavaca, nikada nećete pogrešiti u jednom od divnih oblika i boja ovih bezvremenskih vaza.
 • Portland vaza – Klasične vaze od Cameo stakla predstavljaju jedne od najpoznatijih komada u crnoj ili plavoj boji sa belim motivima ljudskog lika, biljaka i životinja. Ona se savršeno uklapa sa modernim enterijerom dajući joj drevni prizvuk starih majstora. Možete nabaviti isključivo replike jer se originali  čuvaju u privatnim galerijama i muzejima.
 • Viktorijanska srebrna vaza– Ova vaza je naišla na mnoge reinkarnacije i vrlo lako se može nabaviti na buvljim pijacama i vašarima. Izrađena od metala ili srebra sa ornamentima savršeno se slaže sa drvenim nameštajem i tamnijim tonovima vaše prostorije, a buketima daje tradicionalni raskošni izgled.

Statement vaza

Kamena vaza blog

Šta čini vazu statement komadom vašeg kućnog dekora? To može biti boja ili oblik, materijal ali u većini slučajeva to je njena veličina. Ona je napravljena da može poneti velike cvetne aranžmane čak i čitave grane nekog drveta ili žbuna.

Pogledajte neke od predloženih statement vaza koje će učiniti vaš dom ekscentričnim i nesvakidašnjim. Izabrali smo tri prepoznatljiva komada za vas, kombinacije su nebrojene i zavise samo od vašeg afiniteta i  uređenja enterijera vašeg doma.

Predimenzionirana kamena vaza

Senf glossy vaza

Bronzana vaza

 • Senf Glossy Vaza– Upečatljiva senf boja i sjajni finiš izrade ove vaze je zasigurno čini stetement komadom vašeg kućnog enterijera. Ona stoji zasebno sa veoma delikatnim aranžmanom ili velikim buketom neutralnih boja. Odlično se uklapa u svaki enterijer i nije potrebno je slagati sa bojama vašeg nameštaja ili ostalog dekora, već je ostaviti da se ističe na ulazu vašeg doma ili komodi u spavaćoj sobi.
 • Predimenzionirana kamena vaza– Najčešće je veličina atribut koji vazi daje statement pečat, što vrlo lako možete uklopiti u vaš prostor. Ovakve vaze se lako pronalaze kod proizvođača baštenskog dekora ili kamenorezaca. U zavisnosti od vašeg afiniteta, finalna izrada ovih vaza treba da izgleda kao drevna i habana ili moderna sa jasnim linijama i bojama. Bilo koji izraz izabrali, postavite je na ulaz kuće ili hodnik, pored vaše omiljene sofe ili komode, dodajte joj grančicu ili veliki buket i divite se njenoj impozantnosti.
 • Bronzana reljefna vaza– Materijal za izradu statement vaza je uglavnom kamen, mermer ili metal, zbog svoje specifične izrade i završne obrade. Predstavljamo vam bronzanu vazu sa ručno izrađenim reljefnim elementima. Ove vaze najviše naliče na drevne sudove i krčage a danas se koriste za izlaganje velikih cvetnih aranžmana, ukrašavanje stolova na prijemnim ceremonijama ili svadbenim proslavama. Odlično izgleda pored drvene komode ili kožne garniture za sedenje.

Umetnička vaza kao generacijski izraz

Umetničke vaze čine poseban segment kućne dekoracije. One su skulpture, umetnička dela ručno izrađena ili dizajnirana veštim i inovativnim rukama keramičara i umetnika. Ovakvi komadi se mogu naći na lokalnim izložbama ili u svetski renomiranim galerijama i prodavnicama umetnina. Ove vaze predstavljaju jednu modnu etapu, obeležavaju period u istoriji uređenja kućnog enterijera, prenose se sa generacije na generaciju i verno čuvaju u našim vitrinama.

Mogu da se nađu veoma pristupačni komadi na tržištu, međutim većina ovih umetnina imaju istaknute astronomske etikete i predstavljaju ozbiljnu investiciju.

Predstavljamo vam tri osnovne vrste ovih umetničkih predmeta, gde verujemo da ćete vrlo lako pronaći svoga favorita.

Dizajnerska vaza

Skulpturalna vaza

Tradicionalna vaza

 • Skulpturalna vaza– Ručno rađene vaze koje podsećaju više na skulpture nego na sudove za cvetne aranžmane. One su dizajnirane da stoje samostalno, savršeno ukrašavajući vaše police, komode ili klub stolove izložene kao centralni komad na poslužavniku ili u vašoj osvetljenoj vitrini. Umetnička dela kupljena na putovanjima i napravljena da se brižno čuvaju kroz generacije.
 • Tradicionalna vaza– U zavisnosti od podneblja gde se izrađuju, nose u sebi duh naroda od kojeg potiču. Umetnici i majstori izrađuju ove vaze sa tradicionalnim prizvukom, koji vašem domu unosi duh starih vremena, toplotu i rustikalni izraz, bilo da je vaš dom uređen u modernom ili više klasičnom stilu. One su najrasprostranjeniji i najtraženiji komadi zbog svojih uglavnom zemljanih boja i lako uklopljivih oblika.
 • Dizajnerska vaza– Ove vaze svi želimo i uvek o njima maštamo, međutim malo ko od nas može sebi priuštiti neku poput Rigato Serratura Vaze poznatog Fornasetti studija ili bilo kojeg drugog poznatog dizajnera. Fascinirani smo njihovim unikatnim izrazima, linijama i izradi. Uvek nove i neponovljive, ukrašavaće vaš dom čineći ga centralnom temom razgovora večere sa prijateljima ili iznenadnim gostima. Ako ne možete nabaviti neko od ovih remek dela, uvek se možete okrenuti lokalnim mladim dizajnerima koji nude neverovatna rešenja za vaš dom. Preporučujemo da uvek izaberete unikat, pre nego kopiju velikih i poznatih dela.

          Iako uvek ista, ona je uvek i različita, a na koji način, možete saznati u sledećem blogu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

News
Letter

Vesti o novim proizvodima, trendovima i specijalnim popustima direktno u vašem inbox-u!