Dobro došli na CREDENZA online!

Zašto je Sputnik više od lustera

Kao prvo, mi mnogo volimo Sputnik lustere. Svaka priča o rasveti u našoj firmi skoro uvek počne ili se završava spominjanjem ovog legendarnog lustera koji svojim izgledom pleni pažnju već generacijama.

Zašto smatramo da je legendarni Sputnik više od običnog lustera i zašto mislimo da treba da preispitate rasvetu koju imate u vašem domu,  saznajte u tekstu koji smo pripremili za vas.

Jedan blog članak je malo da bi se u potpunosti obradila tema kao što je predstavljanje  jedne od najprepoznatljivijih ikona dizajna iz perioda Atomic Age-a, ali verujemo da će biti dovoljan da vam da osnovne informacije i da vas inspiriše da nabavite jedan za vaš dom.

Ovaj članak će vam dati uvid u:

  • Istorijat
  • Dizajn
  • Savet za kupovinu
  • U vašem prostoru
  • Saveti za instalaciju i održavanje
  • Umesto zaključka

Istorijat

Sputnik satelit – 3D model

Naučnik vrši zadnje provere na satelitu

Bila je to 1957. godina, SSSR je po prvi put u istoriji čovečanstva lanirala u zemljinu orbitu objekat napravljen ljudskom rukom. Satelit nazvan Sputnik bio je približne veličine lopte za plažu i imao je dugačke antene postavljene sa jedne strane loptastog tela. U zemljinoj orbiti je proveo 98 minuta i za to vreme je obišao zemlju 1440 puta. 

Ovaj događaj je označio početak Svemirske ere i direktno je uticao na osnivanje agencije NASA. Čovečanstvo je od tog trenutka postalo veoma zainteresovano za svemirska putovanja. 

Posledično, događaj je izvršio veliki uticaj na industrijski dizajn i proizvodi inspirisani oblikom satelita su krenuli da preplavljuju tržište. Nameštaj, rasveta i druge kućne potrebštine poprimile su futuristički izgled i svako je želeo da ih ima.

U svetu rasvete, dizajneri kao što su Gino Sarfatti ( Gino je u stvari bio inženjer) predstavili su svoje modele inspirane svemirom i satelitima i ostali dizajneri počeli su da prate trend dizajnirajući slične proizvode.

Originalni Sputnik luster koji je Gino Sarfatti dizajnirao za svoju kompaniju Arteluce u potpuno je napravljen od mesinga.

Najbolji primer kako je rasveta ovog stila iz 60tih godina dovedena do savršenstva nalazii se u Metropoliten Operi u Linkoln Centru, New York. Već prvi pogled na ove izuzetne lustere daje odgovor na pitanje zašto se veliko interesovanje za Sputnik lustere zadržalo do danas. 

Od Satelitte lustera koji je izložen u Met-u do retkih vintage modela na koje ako imate sreće možete nabasati u nekoj antikvarnici širom sveta, Sputnik lusteri ostaju najbolji primeri Mid-Century dizajna.

Lusteri u Metropoliten Operi, koje mnogi nazivaju “Sputniks“ bili su poklon austrijske vlade i instilarini su 1966. godine. Instalirano je ukupno 11 lustera u lobiju i čak 21 u auditorijumu. Ukračeni su Svarowski kristalima i zahvaljujući šipkama različite dužine postavljeni su na način da predstavljaju nebesku konstalaciju. Najteži od njih, postavljen u auditorijumu, težak je neverovatnih 1500 kg!

Mid – Century stil je postao poznat i pod nazivom Atomic Age. Svemirske avanture i tehnološke inovacije inspirisale su mnoge svetske dizajnere na stvaranje proizvoda koji su slavili uspehe i napore čovečanstva da istraži i osvoji svemirska prostranstva.

Mnogi od ovih proizvoda postali su ikone Mid – Century stila koji slavimo i danas i kojima se uvek rado vraćamo.

Jeda od takvih proizvoda je i Sputnik luster koji je zbog svojih snažnih dizajnerskih atributa u međuvremenu postao, usudićemo se reći,  kategorija za sebe.

Dizajn

Kao što smo već spomenuli, sam dizajn lustera inspirisan je izgledom Sputnik satelita.

Za dno šipke koja predstavlja nosač lustera pričvršćena je kugla iz koje u svim pravcima“štrče“ nosači sijaličnih mesta. Koliko će ih biti najčće zavisi od veličine lustera. Što je više sijaličnih mesta veća je i kugla na koju su pričvršćeni.

Sledeći element ima dekorativnu funkciju. Jednostavnji Sputnik lusteri se zadržavaju na nosačima sijaličnih grla a oni kompleksniji, samim tim i skuplji, imaju dodatne dekorativne elemente u vidu ukrasa koji su takođe fiksirani na kuglu i to na mesta između nosača sijalica.

Ovi dekorativni elementi su najčešće izrađeni od metala a nešto ređe od drveta ili plastike. Ako su metalni, na vrhovima mogu imati ukrase od kristala. Najskuplje verzije imaju dekorativne elemente u celosti izrađene od kristala koji osvetljeni stvaraju igru svetlosti u prostoriji.

Oblik lustera sključivo zavisi od instaliranih nosača sijaličnih mesta i dekoracije.Manipulacija različitim dužinama ovih elemenata i pravcima određuje konačni oblik lustera koji tako može biti loptast, sferičan ili polusferičan.

Za izradu lustera najčešće se koristi mesing u sjajnoj ili antik zlatnoj boji ili hrom u uvek aktuelnoj srebrnoj boji uz gore pomenute kristalne elemente. Novije inkarnacije donose ovaj luster i u širem spektru boja, pa se tako mogu pronaći i lusteri u beloj, crnoj ili plavoj boji.

Detalj hromiranog Sputnik lustera

Retka drvena verzija Sputnik lustera.

Slupocena verzija Sputnik lustera od mesinga i kristala kompanije Luxxo

Detalj hromiranog Sputnik lustera sa staklenim kuglama u zelenoj boji.

Mesingani Sputnik luster u verziji polusfere.

Savet za kupovinu

Jednu stvar da razjasnimo, nije lako pronaći Sputnik luster u Srbiji. Ponuda je zaista mala tako da se morate baš angažovati da bi pronašli model koji će vam se dopasti.

Ako ste u potrazi za vintage modelom, pregledajte ponudu sajta Kupujem – Prodajem, s vremena na vreme tu i tamo pojavi neki. Najčešće su to modeli evropskih proizvođača i neretko zahtevaju restauraciju.

Sputnik lustere, njihove moderne inkarnacije, možete pronaći i u ponudi salona za uređenje enterijera, zanimljive modele ima i Kare Beograd i njihova prodavnica u Novom Sadu.

Naravno, ako vaš budžet to dozvoljava, najveću ponudu možete pronaći na nekom od evropskih sajtova. Vintage modele imaju aukcijski sajtovi čija je specijalnost prodaja retkih vinatge modela poznatih dizajnera. Ekskluzivnost prati i adekvatna cena tako da lusteri koji su u odličnom stanju dostižu cenu i oko 10tak hiljada eura. Budite spremni da na izdvojenu sumu morate dodati i troškove transporta, carine i PDV-a. Naša preporuka su Pamono i Design Market. Možda ih ne možete priuštiti ali svakako možete uživati u ponudi i saznati više o predmetima koji vas interesuju.

U vašem prostoru

Prostorija u koju želite instalirati Sputnik luster treba da bude prostrana i ako je moguće visokih plafona. To može biti vaš dnevni boravak ili i spavaća soba. Ako imate stanili kuću na više nivoa, možda ćete poželeti da ga instalirate u predvorju gde se nalaze stepenice po ugledu na komercijalne objekte.

Donosimo vam nekoliko primera enterijera koji imaju njegovo visočanstvo Sputnik luster kao primarni izvor osvetljenje prostorije. U isto vreme, prikazane su različite varijacije u dizajnu samo lustera.

Sputnik luster modernog industrijskog stila u crnoj boji služi za osvetljavanje trpezarijskog stola.

Moderna inkarnacija u crnoj boji sa staklenim kuglama dominira ovim dnevnim boravkom.

Verzija od mesinga sa kristalnim elementima za luksuzan i elegantan izgled trpezarijskog prostora.

Verzija lustera sferičnog oblika sa telom od mesinga za dnevni boravak sa puno stila.

Postavljeni u kaskadni položaj ova 3 Sputnik lustera predstavljaju pravo umetničko delo.

Saveti za instaliranje i održavanje

     1. Instalacija

Sputnik lusteri mogu biti teški i to je nešto na šta morate računati kada planirate instalaciju. Čak i ako mislite da ste sposobni da to sami uradite, naš savet je da samu instalaciju poverite stručnjaku. Kuka za kašenje lustera mora biti dobro fiksirana i sposobna da nosi veliku težinu. Radi lakšse instalacije i da bi se izbeglo eventualno oštećenje lustera, sve dekorativne elemente fiksirajte tek nakon što je telo lustera fiksirano na plafon i električne instalacije. Isto važi i za sijalice.

     2.Dimer

Sputnik lusteri dolaze sa mnogo sijaličnih mesta te odaju mnogo svetlosti. Dimer će vam pomoći da stvorite prijatnu atmosferu za sve prilike.

     3. Dodatna rasveta

Ne preterujte sa ostatkom rasvete u prostoriji. Sputnik lusteri sami po sebi ostavljaju snažan utisak i previše dodatnih rasvetnih tela će izgledati prenapadno i pretrpano. Ako baš morate, dodajte zidne lampe sa usmerenje svetla prema dole ili jednu stonu lampu jednostavnih linija.

     4. Visina plafona

Monumentalnost samog lustera zahteva visinu veću od standardne posebno ako se odlučite za model većih dimenzija, Ne želite da vam Sputnik bude okačen tik uz plafon.

    5. Stil enterijera

Ovaj tip lustera se najbolje uklapa u Mid-Century stil uređenja jer on predstavlja njegovo prirodno stanište. Ipak, lepo će izgledati i u enterijerima uređenim u industrijskom i modernom stilu.Bitno je da ne preterujete sa detaljima iz već gore pomenutih razloga. 

    6. Sijalice

Sputnik najbolje izgleda ako se koriste srebrne sijalice. U našim prodavnicama nema velike ponude i zato savetujemo kada se odlučite za jednu da kupite i nekoliko rezervnih. 

    7. Održavanje

Zbog svoje kompleksne forme, Sputnik privlači mnogo prašine. Ovaj luster daje mnogo svetla i zbog toga se mora redovno održavati. Nikada nemojte dodirivati luster pre nego što ga isključite.  Za metalne delove koristite meku krpu da uklonite prašinu i za poliranje do visokog sjaja. Ako ste srećnik koji ima model sa kristalnim elementima, pažljivo ih odvrnite i potopite u mlaku vodu sa sapunicom. Nakon toga ih isperite i obrišite mekom krpom.

Umesto zaključka

Večita privlačnost Sputnik lustera kao ikone i simbola Svemirske trke iz 60tih godina prošlog veka možda se najbolje može sumirati kroz njegovu snagu da svojim dizajnom vešto komunicira između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. 

Počev od naziva do jedinstvenog i blještavog dizajna koji asocira na eksploziju zvezde, Sputnik luster ima neverovatan talenat da evocira uspomene na prošla vremena, a da pri tom ni jednog trenutka ne gubi na aktuelnosti i da na na neki čudan način izgleda kao da stiže iz daleke budućnosti. 

Iz svih ovih razloga, ne vidimo način kako Sputnik luster može nekome dosaditi već, potpuno suprotno, verujemo da ćete ako nabavite jedan, svaki put kada ga pogledata biti iznova oduševljeni njegovim bezvremenim dizajnom.

Nabavite jedan i tako posedujte delić istorije koja će vam dati bar malo uvida u ono što donosi budućnost!

U našoj ponudi rasvete još uvek nema, na žalost, Sputnik lustera, ali ćete naći neka druga zanimljiva rasvetna tela koja su isto tako inspirisana dizajnom tog vremena.

CREDENZA Rasveta

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sekundarno Osvetljenje Main Blog

Sekundarno osvetljenje prostora

Prilikom projektovanja osvetljenja svakog prostora, bilo to kućni enterijer, radni prostor ili komercijalni objekat, svaka prostorija treba da ima tri nivoa osvetljenja. Pored prirodnog svetla

Pročitaj više >>

News
Letter

Vesti o novim proizvodima, trendovima i specijalnim popustima direktno u vašem inbox-u!