Dobro došli na CREDENZA online!

Zašto nam je potrebna podna lampa

Floor Lamp Blog Main

Kada se projektuje osvetljenje prostora važno je obratiti pažnju na sva tri nivoa rasvete koji su obavezni kako bi vaša prostorija imala optimalnu količinu svetlosti.

Svaka prostorija bi trebala imati ambijentalno (primarno), radno (sekundarno) i akcentovano svetlo, pored naravno prirodnog svetla koje dopire kroz prozore i vrata vašeg doma.

Svaki nivo osvetljenja se postiže određenim rasvetnim telom, dok njeno visočanstvo podna lampa pruža sva tri.

  • Ambijentalne podne lampe
  • Radne podne lampe
  • Akcentne dekorativne podne lampe

Ambijentalne podne lampe

Nije svaka podna lampa dizajnirana da pruža istu vrstu osvetljenja, s toga se mora obratiti posebna pažnja na njene karakteristike, kako bi postigla upravo ono što želite u vašem prostoru.

Kada vam je primarno osvetljenje već projektovano kao stropno ili zidno, ali još uvek imate neke uglove ili ivice prostorije mračnije, tada nastupaju podne lampe koje će dodatno osvetljavati sobu.

 Kako bi podna lampa pružala ambijentalno svetlo mora biti nešto viša, kako bi se svetlost pružala preko elemenata sobe, a samo svetlo je difuzno ili usmereno ka plafonu prostorije.

Na taj način se svetlost reflektuje preko plafona na celu prostoriju i dobijamo efekat ambijentalnog svetla. Difuzno svetlo se postiže mlečnim abažurima čija uloga je raspršivanje svetlosnih zraka na veći deo prostorije.

Ambijentalne podne lampe treba da imaju jači svetlosni lumen kako bi pružale potpuno osvetljavanje mračnijih delova prostorije.

Podna lampa 1 Blog

Podna lampa sa usmerenim svetlom

Podna lampa 2 Blog

Podna lampa sa difuznim svetlom

Kako bi ste tačno odredili karakteristike sijalica koje su vam potrebne pročitajte više u sledećem blogu!

Radne podne lampe

Samo ime ovih podnih lampi govori o njenoj nameni, što znači da služi za osvetljavanje delova prostora potrebnih za obavljanje neke delatnosti. To može biti čitanje knjige, ručavanje u trpezariji ili sedenje sa prijateljima za klub stolom dnevne sobe, te u zavisnosti od toga njene karakteristike treba da ispunjavaju određene uslove.                 

Radne podne lampe bi pre svega trebale imati osvetljenje usmerenog svetla, preporučljivo prema dole, većeg ili manjeg radijusa, što zavisi od veličine dela prostora koje treba da osvetljava.

Usmeravanje svetla se postiže izborom podnih lampi tamnijeg abažura sa otvorom ka dole, ili sa pokretnom glavom, kako bi se svetlo usmerilo u pravcu koje vam odgovara. Visina podnih lampi za radnu namenu treba da bude viša od sedećih elemenata vaše prostorije koju želite osvetliti, a abažur u nivou grudi kada stojite pored nje.

Pozicioniranje ovakvih podnih lampi je važno kako svetlo ne bi prelazilo preko drugih elemenata i proizvodilo nepoželjne senke na deo prostora koji je potreban za određenu aktivnost.

Zbog toga se ove podne lampe postavljaju pored sedalnih elemenata ili radnog stola, a ako izaberete ark lampu, ona ima idealan luk koji omogućava njeno postavljanje dalje od aktivne površine, a samo abažur sa usmerenim svetlom iznad potrebnih elemenata.

Podna lampa 3 Blog

Arc lampa

Podna lampa sa pokretnom glavom

Pogrešan izbor radnih podnih lampi može dovesti do neadekvatnog osvetljenja npr. trpezarijskog stola ili klub stola dnevne sobe, te i do naprezanja vida ljudi koji borave ili rade u određenom prostoru. Važno je da radne podne lampe ne budu ukrasne ili ambijentalne, jer je njihova namena potpuno drugačija.

Akcentne dekorativne podne lampe

Kada vam je primarno i sekundarno osvetljenje postavljeno u prostoriji, ostaje vam najzabavniji deo osvetljavanja vaše omiljene sobe, a to je dekorativno svetlo.

Njena uloga je dodavanje određene emocije i raspoloženja svakom prostoru koje ukrašavaju. Akcentne lampe imaju blago zadimljeno svetlo i dolaze u raznim oblicima i bojama.

Dekorativne podne lampe ne moraju imati određenu visinu za svoju namenu, već ona varira u zavisnosti od veličine prostora ili dela prostorije u koju se postavljaju.

Takođe, boja svetlosnog tela određuje atmosferu i raspoloženje prostorije, tako hladniji tonovi daju jasan i minimalistički izraz, dok topliji žuti, narandžasti tonovi unose toplotu i daju nešto intimniji, mirniji izraz prostorije.

Materijali koji se koriste za akcentne podne lampe su različiti, ali se skoro uvek proizvode od prirodnih materijala, ili kombinacije raznih drugih materijala, što ih čini više malim umetničkim delima nego rasvetnim telima.

Mnogi dizajneri se opredeljuju za upravo ovu vrstu podnih lampi jer je osmišljavanje njihovih atributa kreativnije i zabavnije, mogućnosti su neiscrpne u odnosu na druge podne lampe, koje zahtevaju neka ograničenja kako bi odgovarale nameni.

Podna lampa 5 Blog
Podna lampa 6 Blog

Podne lampe su najbolji izbor sekundarnog osvetljenja prostorija. Iako smo rekli da one mogu služiti za sva tri nivoa osvetljavanja, većina dizajnera se odlučuje za njih kao dodatno, dok se primarno osvetljenje projektuje kao stropno ili zidno svetlo, o čemu više možete pročitati u sledećem tekstu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

News
Letter

Vesti o novim proizvodima, trendovima i specijalnim popustima direktno u vašem inbox-u!